INFOGRAFIE Nou record la restanţe. Băncile au de recuperat 2,33 miliarde de euro de la sute de mii de rău-platnici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deprecierea leului în raport cu euro i-a afectat direct pe mulţi dintre românii care s-au împrumutat la bănci
Deprecierea leului în raport cu euro i-a afectat direct pe mulţi dintre românii care s-au împrumutat la bănci

Peste 740.000 de români înregistrau la finele lunii iunie restanţe la mai mult de un milion de credite contractate de la băncile comerciale, valoarea restanţelor depăşind echivalentul a 2,3 miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.

Numărul celor cu restanţe la bănci este cu 10.000 mai mare faţă de cel consemnat în iunie 2012, în timp ce numărul creditelor cu restanţe a crescut în intervalul menţionat cu peste 22.000. 

Valoarea restanţelor a înregistrat o scădere în ultimele luni din 2012, însă trendul s-a inversat în primele luni ale acesui an, astfel că totalul acestora a ajuns la echivalentul a 2,33 miliarde de euro în iunie, în creştere cu 25% faţă de nivelul de la jumătatea anului trecut. 

Cele mai mari restanţe se înregistrează la creditele în euro, respectiv 964 milioane de euro, întrucât mulţi dintre cei care s-au împrumutat la bănci au fost afectaţi direct de scumpirea euro. La creditele în lei, restanţele au ajuns la echivalentul a 885 milioane de euro, iar la cele în franci elveţieni – la 480 milioane de euro. Cele mai multe restanţe au întârzieri de peste 90 de zile.

Analistul financiar Dragoş Cabat a declarat recent, pentru „Adevărul“, că se aşteaptă la o stabilizare a valorii restanţelor înregistrate de persoanele fizice până la sfârşitul anului, urmând ca aceasta să scadă în 2014. 

Infografia este realizată pe baza datelor Băncii Naţionale a României, restanţele înregistrate de persoanele fizice şi juridice 

INFOGRAFIE harta topul restantierilor iunie 2013

  

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite