INFOGRAFIE Accizele au triplat preţul ţigărilor în ultimii şapte ani. Cum s-au scumpit ţigările din 2007 până astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 ianuarie 2007 (când s-au introdus accizele) până în prezent, ţigările s-au scumpit cel mai mult din cauza taxării în cascadă. Acum, fumătorii cheltuiesc 20% din salariu pentru tutun.

În 2007, primul an în care s-au perceput accize pe tutun, un pachet obişnuit de ţigări costa aproximativ cinci lei. Acum, după şapte ani de la introducerea accizelor, preţul ţigărilor este de aproape trei ori mai mare şi va continua să crească accelerat până în 2018, când România se va alinia integral la nivelul european al acestei taxe.

Având în vedere un consum mediu estimat oficial de 25 de pachete pe lună, putem spune că un fumător cheltuia, în 2007, 125 de lei lunar pentru tutun, ceea ce reprezenta 13,6% dintr-un salariu mediu net pe economie, care în luna ianuarie a acelui an era de 918 lei.

Acum, această cheltuială se ridică la aproape 350 de lei, ceea ce înseamnă mai mult de 20% din salariul mediu (1.650 de lei în noiembrie, potrivit ultimelor raportări ale Institutului Naţional de Statistică).

Producătorii plătesc taxă la taxă

Care sunt cauzele ce au determinat această scumpire a ţigărilor, de-a lungul ultimilor şapte ani? Ne răspunde Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications al JTI România, Moldova şi Bulgaria.

La produsele accizate nu vorbim despre aritmetică simplă, ci despre un sistem mixt de taxare format din acciza fixă şi cea ad valorem, acciza plătită pe TVA (singura excepţie de la regula conform căreia nu se plăteşte taxă la taxă), care acţionează ca factor de multiplicare din cauza componenţei procentuale, la care se adaugă influenţa cursului anual de schimb la care s-a calculat acciza. Acciza totală are o parte fixă exprimată în euro, indiferent de marcă sau preţ, şi una variabilă, procent din preţul de vânzare. Aproape 80% din preţul unui pachet de ţigarete reprezintă taxe plătite la bugetul de stat (acciză şi TVA, fără să includem aici impozite pe salarii, taxe locale, contribuţii sociale etc.)“, a declarat, pentru „Adevărul“, Gilda Lazăr.

De-a lungul anilor, pe lângă acciză, „un rol important în atingerea acestui procent de circa 80% l-au avut cotele de TVA şi cotaţiile cursului de schimb leu/euro la care s-a calculat acciza (n.n. – aceste cotaţii au crescut în fiecare an)“.

Cronologia scumpirilor

Potrivit oficialului JTI, în 2009, mărirea accizei totale  a fost decalată de la 1 iulie la 1 aprilie, apoi s-a adăugat o nouă majorare la 1 septembrie 2009. La 1 ianuarie 2010 s-a produs  încă o creştere, la care s-a adăugat influenţa cursului valutar pentru calculul accizei, de 14,2%.

image

Aşadar, în loc de o singură creştere a accizei, programată pentru iulie 2009, am avut trei majorări succesive, totalizând 24 de euro/mia de ţigarete, plus influenţa cursului. A fost cea mai abruptă ascensiune a taxelor, care a dus la explozia preţurilor cu circa 50% în doar nouă luni.

Apoi a venit luna iulie 2010, când TVA a crescut de la 19% la 24%. „Baza de calcul pentru acciză este formată din costuri+TVA. Dacă TVA creşte, creşte baza de calcul pentru acciză. Prin urmare, am plătit o acciză mai mare. Se poate spune că, la ţigarete, un efect indirect al creşterii TVA a fost şi creşterea accizei. Astfel, din cauza TVA şi a faptului că plăteam taxă la taxă, la MPPC (categoria de preţ cea mai vândută Kent-Marlboro-Camel) am plătit o acciză totală mai mare: de 76 euro/mia de ţigarete, în loc de 74 cât prevedea Codul Fiscal“, a explicat Gilda Lazăr.

În 2011, s-a transpus în legislaţia naţională noua Directivă europeană privind taxarea tutunului, care prevede o ţintă de 90 euro/mia de ţigarete, dar şi o perioadă de derogare de patru ani (până în 2018) pentru noile state membre UE.

A fost stabilit în Codul Fiscal un calendar care să prevadă creşteri  graduale suportabile ale accizei, în fiecare an, în luna iulie, până în 2018. Fiscalitatea a devenit, astfel, şi pentru noi, predictibilă şi coerentă. Acest calendar a reprezentat un element de normalitate pentru industria tutunului şi a contribuit mult la scăderea contrabandei“, ne-a mai spus reprezentantul JTI.


Noua metodă de calcul al accizei a adus scumpiri la 1 ianuarie

Noua metodă de calcul al accizelor, aplicată de la 1 ianuarie 2014, a determinat creşterea preţului la ţigări încă din primele zile ale anului cu până la 50 de bani. Dacă până acum accizele se calculau în funcţie de cursul de schimb publicat de Banca Centrală Europeană (BCE) la data de 1 octombrie a anului precedent, începând cu 2014, aceste taxe vor fi indexate cu rata inflaţiei. Mai exact, pentru 2014, este luată în calcul rata medie a inflaţiei din luna septembrie, de 4,77%, care se adaugă referinţei de 4,5223 lei/euro anunţate la 1 octombrie 2012. Inflaţia luată în calcul echivalează astfel cu un curs de schimb de 4,738 lei/euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite