Închirierea „la negru“ a spaţiilor de cazare, în vizorul Fiscului. Ce trebuie să ştie proprietarii şi ce taxe trebuie să plătească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Noile reguli impuse proprietarilor de spaţii de cazare, fie ele şi camere în apartamente de locuit, pot duce la amenzi usturătoare pentru cei care continuă să ofere „la negru” astfel de facilităţi. Fiscul a declanşat deja verificări pentru identificarea celor care se eschivează de la plata impozitului pe venitul astfel obţinut.

Surse avizate au declarat pentru „Adevărul” modalitatea de identificare a propietarilor care închiriază spaţii de cazare, fără a le declara şi a plăti impozitul pe venit.

„În afara numeroaselor petiţii pe care direcţiile de specialitate din cadrul ANAF le primeşte de la persoane fizice şi societăţi comerciale, inspectorii Fiscului au demarat acţiuni de identificare a celor care se eludează de la plata taxelor şi prin anunţurile puse pe internet. Chiar şi pe Booking sau Airbnb. S-a făcut o bază de date, iar proprietarii au fost notificaţi şi chemaţi la discuţii pentru redresarea situaţiei”, au declarat sursele citate pentru „Adevărul”, precizând că au fost identificate peste 2500 de proprietari care închiriază camere doar în Bucureşti.

Ministrul Turismului, Boghdan Trif, a anunţat recent că va înfiinţa un Registru în care vor fi înregistraţi toţi proprietarii care închiriază mai puţin de cinci camere, înregistrarea făcându-se gratis.

Doar că, odată ce se vor înregistra, proprietarii vor fi nevoiţi să plătească statului impozit pe venitul obţinut prin închiriere.

De altfel, plafoane privind veniturile ce pot fi obţinute existau chiar şi în vechea legislaţie:

Norma de venit pentru anul 2018 corespunzãtoare unei camere închiriate în scop turistic de cãtre proprietari în locuinţele personale atât pentru staţiunile turistice de interes local şi naţional, cu excepţia celor de pe litoralul Mãrii Negre, cât şi pentru alte localitãţi, este de 15.000 lei pe camerã/pe an, conform adresei Ministerului Turismului nr. 64241/2017 referitoare la nivelul normelor anuale de venit pentru anul 2018.

Potrivit prevederilor art. 2 alin. (3) din Ordinul comun al M.D.R.T. şi M.F.P. nr. 22/28/2012, normele anuale de venit ajustate cu coeficienţii de corecţie, corespunzător criteriilor menţionate în tabelul de mai jos nu pot să difere cu mai mult de 30% de nivelul normelor anuale transmise de către Ministerul Turismului. 

Aceşti contribuabilii au obligaţia să depună la organul fiscal până la data de 31 ianuarie inclusiv formularul 220 Declaraţie privind venitul estimat/norma de venit, pentru anul în curs. În cazul în care contribuabilii încep să închirieze camere în scop turistic în cursul anului, după data de 31 ianuarie inclusiv, au obligaţia completării şi depunerii declaraţiei privind venitul estimat/norma de venit pentru anul fiscal în curs în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. 

Organul fiscal calculează impozitul anual datorat prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit şi emite decizie de impunere, impozitul fiind final. 

Plata impozitului se efectuează în cursul anului în două rate egale: 50% din impozit până la data de 25 iulie inclusiv şi 50% din impozit până la data de 25 noiembrie inclusiv.

Ce restricţii impune noua lege a turismului site-urilor Booking şi Airbnb

Modificările aduse Legii turismului de către Guvern conţin o serie de reguli şi restricţii în privinţa închirierii spaţiilor de cazare prin site-uri sau platforme  online precum Booking sau Airbnb.

Proiectul a fost deja adoptat tacit de Senat, legea urmând să fie trimisă Camerei Deputaţilor spre aprobare, ca for decizional.

Principalele prevederi ale proiectului de lege a turismului: 

• Descentralizare: autorităţile locale primesc competenţe pentru:

• clasificarea unităților de cazare

• omologarea pârtiilor și traseelor turistice

• autorizarea plajelor

• avizarea documentaţiilor pentru construcții

• atestare ghizi

• Mistery guest:

• Verifică operatorul economic

• Nu este obligat să prezinte legitimația de control

• Clientul misterios transmite actul de control operatorului economic la finalul verificării activității turistice

• Obligativitatea site-urilor sau platformelor dedicate închirierii de spații de cazare de a nu promova anunțurile pentru structuri neînregistrate sau neclasificate

• Hotelierii care dețin structuri de cazare în apropiere de plajă au drept de preferință la preț egal pentru închirierea plajelor din vecinătate

Printre alte elemente cuprinse în legea turismului se numără înfiinţarea Organizaţiilor de Management al Destinaţiei (OMD), Sistemul Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism din România (SIEATR), precum şi redeschiderea birourilor externe de promovare turistică.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite