Încă un pas pentru „reforma“ Vămii: inspectorii vor avea uniforme noi FOTO
0Ministerul Finanţelor continuă reforma Vămii, după ce şi-a trecut-o în subordonare directă, propunând uniforme noi pentru personalul vamal. Nu menţionează cât vor costa acestea, însă spune că „aceste cheltuieli sunt neînsemnate în raport cu necesitatea asigurării siguranţei şi protecţiei personalului vamal”.
Ministerul Finanţelor susţine că nu au mai fost acordate uniforme de serviciu personalului vamal încă din anul 2013, moment în care autoritatea vamală a fost inclusă în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, ca direcţie generală, fără personalitate juridică.
Acum, ministerul a publicat un proiect prin care aprobă modelul noii uniforme de serviciu, însemnele distinctive şi accesoriile care însoţesc portul acesteia, durata normată de utilizare, condiţiile de acordare şi personalul vamal care beneficiază de uniformă.
„Precizăm că aceste cheltuieli sunt neînsemnate în raport cu necesitatea asigurării siguranţei şi protecţiei personalului vamal. Sumele necesare punerii în aplicare a proiectelui de act normativ se vor suporta numai din creditele bugetare anuale ale ANAF şi fără a avea impact asupra bugetului general consolidat”, arată Finanţele, în proiectul de act normativ.
De asemenea, potrivit ministerului, tendinţele şi realizările actuale în domeniul echipamentelor individuale de protecţie prin utilizarea suporturilor textile cu caracteristici tehnice performante în confecţionarea echipamentului destinat personalului vamal care desfăşoară activităţi de control şi care participă la misiuni operative determină necesitatea înlocuirii actualelor materii prime folosite în prezent.
Mai mult, având în vedere că administraţiile vamale din ţările membre UE utilizează cu preponderenţă culoarea bleumarin pentru uniforma de serviciu, ministerul consideră că este necesar ca şi Direcţia Generală a Vămilor să se alinieze la acest standard.
Elementele de noutate introduse vizează în principal următoarele aspecte:
- îmbunătăţirea confortului termic al utilizatorilor care desfăşoară activităţi de control vamal şi care participă la misiuni operative;
- introducerea unor noi articole de echipament special, absolut necesare pentru protecţia personalului vamal;
- completarea cu elemente de echipament care să asigure dotarea corespunzătoare a personalului vamal care desfăşoară activităţi de control şi care participă misiuni operative atât în ţară, cât şi în strinătate;
- introducerea uniformei de ceremonie şi de reprezentare pentru personalul vamal, care să confere prestanţă şi să impună respect;
- introducerea însemnelor de grad pentru personalul vamal care indică gradul profesional/funcţia;
- introducerea emblemelor specifice pentru personalul vamal încadrat în structura de echipe canine şi cea de control nedistructiv care să ateste specializarea;
- actualizarea termenelor de utilizare a articolelor de echipament în conformitate cu noile materiale folosite;
Achiziţionarea articolelor de echipament se va face eşalonat, în limita fondurilor alocate Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, mai precizează Finanţele.
Uniforma de serviciu a personalului vamal se compune din următoarele articole: uniformă de ceremonie, uniformă de reprezentare, uniformă de control, cămaşă, cămaşă bluză cu mânecă lungă, cămaşă bluză cu mânecă scurtă, tricou mânecă scurtă, tricou mânecă lungă, jachetă pentru primăvară-vară, scurtă pentru toamnă-iarnă, impermeabil, pulover, vestă/ham reflectorizant, cravată, coifură, şapcă activităţi control, fular, mănuşi, curea, centură, pantofi, ghete şi bocanci.
Uniformă personal vamal - însemne distinctive