Încă o companie românească de bricolaj încetează colaborarea cu Schweighofer. Reacţia Holzindustrie: Luăm toate măsurile posibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Holzindustrie Schweighofer Sebeş activează în domeniul prelucrării lemnului

Brico Dépôt România a sistat aprovizionarea cu produse din lemn provenind de la producătorul austriac Holzindustrie Schweighofer, la o lună după ce Asociaţia pentru Certificare Forestieră (FSC) a anunţat că retrage definitiv certificarea pentru lemnul procesat de compania austriacă, fiind a doua companie din România care ia această decizie.

UPDATE Holzindustrie Schweighofer continuă implementarea planului concret pentru o industrie sustenabilă a lemnului, transmite compania, într-un comunicat.

Compania precizează că ia toate măsurile posibile pe care o companie privată le poate lua pentru minimizarea riscului de apariţie în lanţul său de achiziţie a lemnului provenit din exploatări ilegale. Reprezentanţii mai spun că, în ciuda faptului că nu efectuează operaţiuni de exploatare forestieră, ci cumpără lemn de la furnizori care acţionează în conformitate cu legislaţia din România, Holzindustrie Schweighofer este hotărâtă să elimine neregulile şi tăierile ilegale.

„Una dintre preocupările noastre principale este să achiziţionăm doar lemn recoltat în condiţii legale, de aceea am pus la punct un sistem de control sporit pentru a asigura un lanţ de aprovizionare complet şi durabil. Mai mult, implementăm în România un sistem foarte modern de urmărire prin GPS. Sistemul Timflow urmăreşte traseul lemnului de la locul de încărcare până la fabricile noastre. Toate aceste date vor fi permanent la dispoziţia publicului”, a spus Dan Bănacu, director general Holzindustrie Schweighofer Romania. 

Holzindustrie Schweighofer a prezentat public şi implementează un plan de acţiuni pentru activităţile sale din România. 

***

Brico Dépôt România a sistat comenzile de produse către grupul austriac, folosind furnizori alternativi ce deţin certificarea FSC, şi nicio comandă nu va mai fi plasată către Schweighofer Group fără acordul FSC.

 „Dorim să oferim spre vânzare produse din lemn care au o sursă de provenienţă 100% sigură, permiţând clienţilor noştri să facă alegeri durabile. Tot lemnul din gama noastră de produse este auditat în mod responsabil, fiind aprobat de comisii recunoscute şi competente, cum ar fi FSC şi PEFC”, a declarat Christian Mazauric, CEO Brico Dépôt România.

Brico Dépôt România transmite că există o colaborare strânsă cu furnizorii săi, pentru a se asigura că aceştia respectă reglementările aflate în vigoare, folosind auditori independenţi, dar şi că pun în aplicare programele de formare a lanţului de aprovizionare.

Şi retailerul de bricolaj Hornbach a anunţat că renunţă, începând cu luna ianuarie 2017, la contractul cu firma austriacă Holzindustrie Schweighofer privind comercializarea lemnului de construcţii şi a celui rindeluit, deoarece compania vrea ca furnizorii săi „să respecte principiile silviculturii responsabile“.

Luna trecută, Asociaţia pentru Certificare Forestieră (FSC) a anunţat că retrage definitiv certificarea pentru lemnul procesat de compania austriacă Schweighofer şi se dezasociază de aceasta pentru că nu respectă standardele de sustenabilitate. Organizaţia a precizat că începe demersurile pentru o „prezenţă permanentă în România”.

După dezasociere, lemnul tăiat ilegal din pădurile României nu mai este certificat ca fiind sustenabil şi nu mai poate fi vândut sub marca FSC pe pieţele internaţionale.

Decizia a fost luată de Consiliul Internaţional de Administraţie al FSC, după ce acesta a primit informaţii suplimentare privind o posibilă încălcare a standardelor de măsurare a lemnului, ce vor necesita o anchetă suplimentară a Politicii de Asociere, pentru a stabili amploarea şi impactul, explică FSC. Organizaţia consideră că iniţierea unei investigaţii suplimentare nu este compatibilă cu menţinerea statutului de probaţiune al companiei.

Holzindustrie Schweighofer a răspuns ulterior că îşi propune să dezvolte împreună cu FSC un plan de reasociere cât de curând posibil.„ Având în vedere că Holzindustrie Schweighofer şi-a calibrat echipamentul de măsurat şi are şi un sistem de conformitate care respectă foarte strict cadrul legal, aceste acuzaţii sunt surprinzătoare. Cu toate acestea, compania garantează FSC colaborarea totală în legătură cu investigaţiile ce vor urma”, se arată într-un comunicat al companiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite