În 2017, BNR va derula un exerciţiu de evaluare a activelor băncilor din România, pe metodologia europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţională a României va demara, anul viitor, un exerciţiu de evaluare „comprehensivă“ a activelor sistemului bancar, exclusiv pe metodologia europeană, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Banca Naţională a României realizează periodic teste de stres, folosind metodele pe care le foloseşte şi Autoritatea Bancară Europeană . Mai mult, Consiliul de Administraţie al BNR a decis să deruleze anul viitor un exerciţiu de evaluare comprehensivă a activelor din sistemul bancar folosind integral metodologia europeană”, a afirmat Isărescu, potrivit News.ro.

Decizia băncii centrale vine în contextul în care băncile şi-au curăţat în ultimul an şi jumătate bilanţurile, obligate de BNR, pentru a se ajunge la o rată a creditelor neperformante mult mai mică în sistemul bancar românesc.

Astfel, rata creditelor neperformante s-a redus de la 20,2% în martie 2015 la 13,51 la finele anului trecut, pentru ca în primul trimestru al acestui an să se aprecieze uşor, la 13,52%. Ca urmare, activele băncilor scăzuseră după primele trei luni cu 7 miliarde lei (1,9%) faţă de sfârşitul anului trecut, la 370,2 miliarde lei (82,7 miliarde euro).

Potrivit noilor definiţii implementate de Banca Naţională, începând din 2014, rata creditelor neperformante se calculează prin raportarea expunerilor neperformante din credite şi avansuri la valoarea totală a expunerilor.

Isărescu a mai spus că, dacă nivelul creditelor neperformante nu este cunoscut sau este doar suspectat sau nedemonstrat, creditarea scade, pe fondul pierderii încrederii.

O rată ridicată a creditelor neperformante afectează semnificativ băncile, din cauza provizioanelor constituite, a costurilor cu recuperarea creditelor neperformante, a creşterii cerinţelor de capital. În plus, sunt active riscante şi duc la limitarea resurselor disponibile ale băncilor, fiind restricţionată capacitatea de a acorda credite noi, astfel că băncile cresc costurile.

O analiză a FMI a arătat că rezolvarea la timp a problemelor privind creditele neperformante ar putea elibera capitaluri de 0,5% din PIB, care ar putea contribui la creşterea creditării cu 5% din PIB.

“Treptat, finanţarea de la băncile-mamă au fost înlocuite cu finanţare locală, de la popolaţie pe bază de depozite, evitându-se astfel contagiunea”, a mai spus Isărescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite