„Cuminţenia Pământului“, adăpostită la Banca Naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Cuminţenia Pământului“ a ajuns la Banca Naţională     FOTOGRAFII: Octav Ganea (INQUAM)
„Cuminţenia Pământului“ a ajuns la Banca Naţională     FOTOGRAFII: Octav Ganea (INQUAM)

Sculptura ”Cuminţenia Pământului” a fost mutată, vineri, 10 iunie, la Banca Naţională a României (BNR), după ce Muzeul Naţional Controceni, unde se afla din noiembrie 2014, a cerut încetarea contractului de comodat şi a predat-o proprietarilor de drept ai operei lui Constantin Brâncuşi.

Muzeul Cotroceni a cerut denunţarea contractului de comodat încă din urmă cu o lună, iar reprezentanţii instituţiei au anunţat, vineri, că le-a fost predată proprietarilor de drept ai operei realizate de Constantin Brâncuşi.

Contractul de comodat este un contract prin care una dintre parţi, numită comodant, transmite în folosinţa temporară şi gratuită unei alte parţi, denumite comodatar, un bun determinat cu obligaţia ca aceasta din urmă să-l înapoieze, în individualitatea sa, comodantului.

„Urmare încetării contractului de comodat, încheiat între Muzeul Naţional Cotroceni, în calitate de comodatar şi doamnele Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, în calitate de comodante, având ca obiect transmiterea folosinţei sculpturii „Cuminţenia Pământului“, azi, 10 iunie 2016, opera marelui artist Constantin Brâncuşi a fost predată proprietarilor de drept, conform prevederilor contractuale şi legislaţiei în vigoare privind respectarea normelor de conservare pentru bunurile culturale mobile”, a fost mesajul transmis de Muzeul Naţional Controceni.

Olga Voinea, şef serviciu la Muzeul Băncii Naţionale a României a declarat:

Este un fapt firesc să găzduim în Muzeul Băncii Naţionale în perioada campaniei de subscripţie naţională această operă a lui Brâncuşi pe care o percepem ca parte a tezaurului României. Acest spaţiu, încărcat nu numai cu istorie, dar şi cu valori culturale inestimabile este, într-adevăr, locul cel mai potrivit pentru „Cuminţenia pământului“. Îi aşteptăm pe toţi iubitorii de artă şi de istorie să profite de această ocazie unică şi să-i aducă, astfel, un omagiu marelui nostru sculptor.

Avocatul proprietarilor, Bogdan Grabowski, a precizat pentru agenţia de ştiri News că sculptura va fi expusă la BNR, până când statul va deveni proprietar al lucrării.

„Proprietarii ar fi preferat să se rezolve mult mai simplu”, a spus el, referindu-se la modalitatea găsită de statul român de a strânge suma de 6 milioane de euro din cele 11 care trebuie plătite Paulei Ionescu şi Alinei Şerbănescu pentru achiziţionarea operei lui Brâncuşi. Acesta a a mai declarat

Cu siguranţă, statul va găsi cumva banii necesari.

Tot vineri, Ministerul Culturii a anunţat că subscripţia naţională pentru achiziţia operei ”Cuminţenia Pământului”, deschisă de Ministerul Culturii şi Guvernul României în data de 8 aprilie, are un nou partener - ING BANK România - în lista băncilor care sprijină achiziţia sculpturii lui Constantin Brâncuşi.

Până în prezent, donaţiile făcute în cadrul subscripţiei publice au depăşit 138.000 de euro.

Este necesară strângerea sumei de 6 milioane de euro până pe data de 30 septembrie 2016, pentru a completa cele 5 milioane de euro alocate deja de Guvernul României. Sumele pot fi donate în conturile anunţate de Ministerul Culturii, pe site-urile brancusiealmeu.ro şi cuminteniapamantului.ro.

cumintenia

Opera marelui sculptor va putea fi admirată în perioada 16 iunie - 8 iulie, de luni până vineri, în intervalul orar 10:00-18:00. Din data de 11 iulie a.c., “Cuminţenia pământului” va putea fi văzută conform programului normal de vizitare a muzeului, publicat pe site-ul Băncii Naţionale a României.

Campania pentru achiziţionarea operei „Cuminţenia pământului“ de Constantin Brâncuşi este şi un demers de natură educaţională. Campania de strângere de fonduri va antrena o conştientizare atât la nivelul instituţiilor publice de cultură, cât şi la nivelul societăţii civile în ceea ce priveşte rolul artei şi al artistului în societate. [...] Asumarea responsabilităţii acestei campanii este un act de curaj în guvernanţă. Este o campanie care asumă o serie de riscuri şi de responsabilităţi simbolice - Corina Şuteu, ministrul Culturii.

În situaţia în care, la data de 31 octombrie 2016, statul român nu dobândeşte dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, sumele colectate vor fi restituite donatorilor. În această situaţie, sumele vor fi restituite abia în 2017, Guvernul având la dispoziţie pentru elaborarea unei hotărâri în acest sens data de 31 decembrie 2016.

Campania a reuşit să stârnească interesul unui număr impresionant de români, persoane fizice, dar şi companii private din diverse domenii. Printre personalităţile care şi-au arătat deja sprijinul pentru campania de subscripţie publică sunt Doina Lemny, Mircea Cărtărescu, Dan Perjovschi, Mircea Cantor, Alexandru Tomescu, Vlad Alexandrescu, Tudor Giurgiu, François Saint-Paul - ambasadorul Franţei, Oana Manea, Alexandru Dedu. De asemenea, în spotul publicitar îşi declară susţinerea Maia Morgenstern, Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Andrei Pleşu, Iuliana Tudor, Melania Medeleanu, Irina Păcurariu, Dragoş Bucurenci, Părintele Constantin Necula, Mariana Lungu, Dan Amariei, Matei Oprina, Cristiana Mongol Stancu, Iv cel Naiv şi Virgil Stănescu.

Opera ”Cuminţenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în 1907. Lucrarea a fost expusă pentru prima dată în 1910, la Bucureşti. Sculptura este clasată în categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional.

cumintenia
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite