Impozitul pe casa dată băncii, marea enigmă a dării în plată. Ce spun notarii şi ce crede Ministerul Finanţelor despre aplicarea legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primele cele mai mari cinci bănci din România au primit vineri, cumulat, mai puţin de 100 de notificări de dare în plată FOTO Adevărul
Primele cele mai mari cinci bănci din România au primit vineri, cumulat, mai puţin de 100 de notificări de dare în plată FOTO Adevărul

În prima zi de aplicare a legii dării în plată, notarii şi-au dat seama că nu ştiu dacă se plăteşte sau nu impozit pentru contractul de transfer al imobilului ipotecat de la datornic la bancă şi nici cum se calculează acesta. În consecinţă, până la lămurirea acestui aspect, notarii au cerut românilor care vor să dea casa băncii să mai aştepte câteva zile pentru depunerea notificărilor.

Datornicii care s-au adresat vineri notarilor pentru a transmite băncilor notificarea de dare în plată a imobilelor ipotecate încă din prima zi de aplicare a legii au fost sfătuiţi să mai aştepte câteva zile până la lămurirea unor aspecte procedurale. 

Mai exact, notarii nu ştiu dacă se plăteşte sau nu impozit la darea în plată şi cum se calculează, astfel că au cerut Ministerului Finanţelor să lămurească acest aspect. 

„Având în vedere impactul social al Legii nr.77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, precum şi dezbaterile existente în spaţiul public cu privire la neplata impozitului pe venitul din transferul bunurilor din patrimoniul personal în aplicarea acestei legi, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România a solicitat Ministerului Finanţelor Publice un punct de vedere cu privire la obligativitatea plăţii de către transmiţător a acestui impozit la încheierea actelor de dare în plată, în condiţiile Legii nr.77/2016“, arată notarii într-un comunicat. Uniunea precizează că punctul de vedere al Finanţelor va fi comunicat tuturor notarilor publici pentru a aplica prevederile actului normativ în mod unitar.

Ce spune Ministerul Finanţelor

Întrucât Legea privind darea în plată nu include nicio prevedere referitoare la impozitul ce ar urma să fie plătit de cel care predă casa băncii, Ministerul Finanţelor va trebui să găsească şi ofere o soluţie în acest sens în scurt timp. Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a înaintat două variante posibile. 

„Este o problemă nouă, trebuie să o analizăm şi noi. Oricum, este un venit impozabil, nu e scutit prin legea specială privind darea în plată. Nu există nicio prevedere referitoare la impozit în legea dării în plată. Înclin să cred că impozitul se va calcula la valoarea la care se dă în plată imobilul pentru că este un transfer din patrimoniul personal al debitorului. Trebuie să analizăm situaţia la nivelul Ministerului Finanţelor, îi vom cere un punct de vedere şi iniţiatorului legii dării în plată şi vom emite o opinie, în circa o săptămână“, a declarat Gabriel Biriş, pentru Profit.ro. A doua variantă ar fi ca impozitul să se calculeze la valoarea de referinţă din grila notarială, însă este mai puţin probabil ca ministerul să opteze pentru această variantă.

La rândul său, avocatul Gheorghe Piperea, cel care a redactat şi un ghid de aplicare a dării în plată, a explicat că taxele pentru contractul de transfer al proprietăţii de la debitor către bancă trebuie să ţină cont de listele de preţuri ale imobilielor pe care le au notarii. „Pentru un apartament care valorează 45.000 de euro, după estimările mele, toate taxele ar trebui să fie de maxim 4.000 de lei, cu tot cu notarul“, a menţionat Piperea, potrivit News.ro.

Câteva notificări trimise băncilor

Primul pas pentru a da imobilul în plată îl constituie notificarea pe care debitorul o transmite băncii prin intermediul unui notar, avocat sau executor. Aceasta opreşte efectele contractului de credit, iar debitorii nu mai sunt obligaţi să plătească ratele, a explicat Gheorghe Piperea. Tocmai din cauza acestor nelămuriri privind impozitul pe darea în plată, mulţi dintre cei care au vrut să transmită vineri notoficarea către bancă au fost sfătuiţi să mai aştepte câteva zile pentru lămurirea situaţiei. Astfel că vineri, în prima zi de aplicare a legii dării în plată, mai puţin de 100 de notificări au ajuns, în întreaga ţară, în cele mai mari cinci bănci din România, potrivit datelor HotNews.ro. 

Avocatul Gheorghe Piperea i-a întrebat vineri, pe pagina sa de Facebook, pe clienţii băncilor cum stau cu notificările de dare în plată. Cei mai mulţi au răspuns că avocaţii sau notarii nu cunosc legea în amănunt, unii i-au sfătuit să mai aştepte câteva zile sau că nu există încă proceduri de calcul. Au fost şi situaţii în care datornicii la bănci au anunţat victorioşi că au depus notificările de dare în plată. „Număr de înregistrare notificare XXXX/13.05.2016 la Banca Transilvania. Poziţia băncii: «Trimitem notificarea la centrală unde este un grup de decizie care o va analiza»“, i-a răspuns un datornic avocatului Piperea. „Notificarea mea a ajuns la bancă la ora 9.00“, a mai scris o clientă a unei bănci. „Am îndeplinit procedura cu Bancpost! … am întrebat directoarea despre poziţia băncii şi era în SILENZIO STAMPA!!!“, a scris un alt datornic. 

Probabil că numărul notificărilor va creşte după ce se va lămuri cum se calculează impozitul la transferul de proprietate, însă nu va fi o explozie, aşa cum au anunţat avocaţii, întrucât românii înglodaţi nu preferă varianta de a-şi da casa, ci doresc mai mult o negociere cu banca pentru a ajunge la o rată mai mică. „Şi v-au făcut o ofertă mai bună când aţi dus notificarea? Nu v-au chemat la negocieri?“, au fost întrebările adresate pe grupurile de clienţi ai băncilor. „Eu nu vreau să pierd apartamentul, am doi copii, ce le las din urma mea? Copiii sunt primii la şcoală aici în Spania, am venit aici să muncesc ca să nu pierd casa şi tot am rămas în urma cu două luni“, i-a scris o datornică avocatului Piperea.

Totuşi, legea dării în plată se va dovedi o soluţie pentru cei executaţi silit, care deja şi-au pierdut casele, însă li se pune în continuare poprire pe conturi pentru recuperarea înregii sume contractate. Darea în plată i-ar scuti pe aceştia de urmărirea pentru celelalte obligaţii nestinse în urma executării silite. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite