Importurile de gaze ale României au scăzut cu peste 85%. Cum arată situația privind producţia

0
Publicat:

România a importat, în ianuarie 2023, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 44.300 tone echivalent petrol (tep), cu 85,2% (-254.500 tep) mai mică faţă de cea din perioada similară a anului trecut, arată datele centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Importurile de gaze ale României au scăzut cu peste 85%, în ianuarie, Foto: Profimedia
Importurile de gaze ale României au scăzut cu peste 85%, în ianuarie, Foto: Profimedia

Potrivit sursei citate, producţia internă de gaze naturale a fost, în perioada menţionată, de 661.300 tep, cu 7,5% (46.000 tep) peste cea din 2021.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a estimat pentru 2023, în ultima prognoză a echilibrului energetic publicată, o producţie de gaze de 7,61 milioane tep şi importuri de gaze de 2,185 milioane tep, în creştere cu 2,1%, respectiv în scădere cu 6,2%, de la an la an, informează Agerpres.

Transgaz, OMV Petrom și Romgaz au semnat joi un acord pentru dezvoltarea gazoductului Tuzla-Podișor.

Acest acord este un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră, în perimetrul Neptun Deep. Semnarea documentului de către Transgaz, OMV-Petrom și Romgaz este angajamentul ferm pentru dezvoltarea gazoductului Tuzla-Podișor și pentru decizia finală de investiții estimată la 4 miliarde de euro, așteptată în vara acestui an. Cu toții ne dorim ca acest proiect de o importanță strategică pentru România să avanseze, iar exploatarea gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep să demareze cât mai curând posibil”, a declarat joi premierul Nicolae Ciucă, prezent la semnarea contractului.

La rândul său, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a încurajat companiile Romgaz și OMV Petrom să accelereze începerea lucrărilor de exploatare.

Prin încheierea acestui contract se rezervă capacitatea tehnică necesară pentru preluarea gazelor în Sistemul Național de Transport, fapt care va permite valorificarea pe piață a gazelor naturale din zăcămintele din perimetrul Neptun Deep. Contractul a fost încheiat pentru perioada septembrie 2026 - septembrie 2042.

Îi încurajez pe cei de la Romgaz și OMV - Petrom să accelereze procesul pentru a începe cât mai curând lucrările de exploatare. Pentru că ne dorim ca gazul românesc să fie folosit în casele românilor și, totodată, să ne asigure independența energetică”, a spus el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite