Proprietarii vor fi obligaţi să îşi asigure locuinţa, dacă vor înscriere în Cartea Funciară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii care doresc înscrierea unei proprietăţi în Cartea Funciară vor fi obligaţi să prezinte o asigurare obligatorie a locuinţei.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) plănuieşte să condiţioneze înregistrarea sau modificarea înregistrării unei proprietăţi în Cartea Funciară de poliţa PAD, de asigurare obligatorie a locuinţei, scrie Economica.net. Modificarea legii asigurărilor obligatorii a locuinţelor este în prezent în lucru şi cuprinde şi alte modificări, precum introducerea riscului de furtună printre riscurile asigurate de poliţa PAD.

Cea mai importantă modificare este cea legată de Cartea Funciară. „Pentru înregistrarea sau modificarea înregistrării unei locuinţe în cartea funciară, proprietarul acesteia este obligat să prezinte un contract de asigurare obligatorie a locuinţei”, arată proiectul, citat de Economica.net.

În legea actuală, persoana care devine proprietară a unei locuinţe este trebuie să contracteze o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei în termen de 5 zile de la data autentificării contractului de proprietate. Prin modificările propuse, cumpărătorul va trebui să încheie mai întâi poliţa PAD pentru a-şi putea înscrie actul de proprietate la cartea funciară. La rândul său, cartea funciară este obligată să condiţioneze înscrierea de existenţa contractului de asigurare obligatorie a locuinţei.

Primăriile vor putea vinde asigurarea

O nouă modificare adusă de ASF este că primăriile vor putea să vândă poliţa de asigurare pentru locuinţe. „Contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor se încheie în formă scrisă între PAID şi proprietarul locuinţei, fie în mod direct, fie prin mijlocirea asigurătorilor autorizaţi să practice activitate de asigurare pentru riscuri de catastrofă”, arată proiectul.

ASF subliniază, în acest context, că „autorităţile administraţiei publice locale sau alte instituţii pot opta şi pot desfăşura activitate de distribuţie a contractelor de asigurare PAD”. Mai precis, primăriile vor putea deveni distribuitori ai poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţei împotriva dezastrelor.

O altă noutate introdusă de ASF este că poliţa PAD va include, printre riscurile asigurate, şi riscul de furtună. În prezent, poliţa acoperă doar pagube provocate locuinţelor de cutremure, alunecări de teren şi inundaţii.

Potrivit legii, dacă locuinţa are pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic, aceasta se încadrează la categoria Locuinţă tip B. În acest caz, asigurarea obligatorie a locuinţei costă 10 euro pe an, iar suma asigurată este de 10.000 euro.

Dacă locuinţa are structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic, aceasta se încadrează la categoria Locuinţă tip A. În acest caz, asigurarea obligatorie de locuinţă costă 20 de euro pe an, iar suma asigurată de 20.000 euro.

Doar unul din cinci români are asigurare

Patru din cinci români ştiu că asigurările de locuinţe împotriva dezastrelor naturale (cutremure, inundaţii şi alunecări de teren) prin poliţa obligatorie PAD sunt obligatorii. Cu toate acestea, mai puţin de unul din cinci români a încheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţelor. La 31 august 2018, erau asigurate doar 1,68 milioane de locuinţe, conform datelor furnizate de către PAID – Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale. Nivelul redus al asigurărilor obligatorii PAD face ca ţara noastră să fie extrem de vulnerabilă în faţa evenimentelor catastrofale.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite