Clădiri emblemă: cum călătoreşti în timp direct de la birou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe strada Plantelor, in fosta locuinta a autorului primului dictionar geografic al Bucovinei
Pe strada Plantelor, in fosta locuinta a autorului primului dictionar geografic al Bucovinei

„Clădiri emblemă“ este cel mai nou proiect editorial lansat de Wall-Street.ro, prin care ne propunem sa va prezentam acesti "colosi" rafinati ai Romaniei si pe cei care isi leaga numele de aceste spatii. Pentru inceput va invitam intr-o scurta calatorie in sediile unor companii care au ales astfel de spatii.

Multe din companiile locale vor sa aiba un sediu care sa strige prestigiu, iar vilele istorice reprezinta o carte de vizita pentru firmele care vor un plus la capitolul imagine. Cu o arhitectura robusta si istorie in spate aceste spatii au propria energie pe care o transmit celor care le ocupa.

In Bucuresti, pe strada Plantelor, in zona protejata din centrul orasului, Sf. Stefan, se afla o cladire impresionant ornamentata, construita inainte de anul 1876 . In ultimul secol si jumatate, a fost fie locuinta proprietarilor, fie casa mai multor familii dupa nationalizarea comunista, iar acum este biroul in care lucreaza angajatii casei de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu.

Imobilul din str. Plantelor este amplasat intr-o zona protejata din centrul orasului caracterizata printr-un tesut traditional constituit aproximativ in anii 1870 in care cladirile erau locuinte burgheze tip vila. Imobilul se compune dintr-un teren in suprafata de 1063 de metri, si un ansamblu de cladiri: corp C1 – corpul principal consolidat si restaurat si o extindere moderna a acestuia, corpul C2, aflat pe limita posterioara de proprietate.

Corpul principal este practic o locuinta tip vila construita la sfarsitul sec. 19. Din documentatiile de arhiva rezulta ca inca din 1876 se cerea aprobarea unor reparatii la acest imobil. De asemenea, in anul 1893, proprietarul Em. Grigorovitz (1857– 1915), profesor si scriitor german (autorul primului dictionar geografic al Bucovinei, precum si al altor publicatii), va cere si el "reparatia acoperisului la cladirea din str. Plantelor nr 18" ( actual nr. 12).

Construita in stil eclectic de factura clasicist franceza, cladirea impresioneaza prin acuratetea fatadei – o compozitie simetrica marcata printr-un volum central scos in rezalit, un acoperis a la Mansard, o intrare surmontata de o marchiza din fier forjat si sticla. Este amplasata retras fata de limita proprietatii cu Strada Plantelor, creand astfel in fata o curte de onoare, de asemenea in spiritul acelor cunoscute hotels particulier din Paris.

Corpul nou este o cladire moderna realizata in perioada actuala, demersul arhitectural constand intr-o tratare neutra ca volumetrie si plastica, reprezintand astfel un fundal pentru casa principala. Pentru obtinerea unei imagini rafinate a fatadei principale s-a optat pentru o placare cu piatra naturala – material nobil, clasic. Renovarea, restaurarea si amenajarea cladirii a fost proiectata si supervizata de echipa de arhitecti ai firmei Icon Studio de Arhitectura, coordonata de arh. Cristina Woinaroski si arh. Oana Floarea.

Casa de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu si-a mutat sediul in vila din strada Plantelor in decembrie 2010, dupa mai multi ani in care biroul avocatilor a fost situat intr-o cladire din strada Jean-Louis Calderon din Capitala. Suprafata utila a cladirii pe care o ocupa biroul ZRP este de 1350 metri patrati, desfasurata pe patru nivele, la care se adauga 750 mp de curte si 50 mp dependinte


Află despre istoria altor „clădiri emblemă“ în continuarea articolului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite