Idei de afaceri. Cum să faci fermă de iepuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Diana Matei creştea iepuri încă de mică
Andreea Diana Matei creştea iepuri încă de mică

Afacerile în agricultură prind tot mai mult avânt şi, după lavandă, goji sau aronia, „Adevărul“ vă prezintă şi cum să vă faceţi o fermă de iepuri.

Andreea Diana Matei, o tânără de 25 de ani din Dâmboviţa, şi-a transformat pasiunea în afacere. Ea creştea iepuri încă de mică pe balcon. Dar apoi a accesat fonduri de la Uniunea Europeană şi a pornit o afacere care îmbină utilul cu plăcutul: creşte şi comercializează pe internet iepuri, animalele ei preferate. Iar încasările din mica ei afacere îi permit să se întreţină singură, fără sprijinul familiei.

Andreea Matei a depus în 2012 proiectul pentru atragerea de fonduri europene pe măsura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri“ – Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Valoarea totală a proiectului se ridică la 16.000 de euro. Chiar dacă accesarea fondurilor europene a fost un proces elaborios, Andreea nu s-a dat bătută. Anul trecut, deja ferma de iepuri a tinerei avea 402 urecheaţi. Ea creşte iepuri din rasele californian, berbec german, neozeenlandez, fluture german, olandezi, marele alb, dar are şi câţiva pitici. Cei mai mulţi sunt californieni, pentru că sunt de mărime medie, iar la tăiere rămâne mai multă carne. 

Preţul variază de la 25 de lei, pentru un mascul de o lună şi jumătate, 40 de lei femela de aceeaşi vârstă, dar poate ajunge şi la 200 lei un exemplar, în funcţie de rasă şi vârstă.

Ferma de iepuri se poate amenaja uşor

Marius Coblişan creşte şi el iepuri, dar la un alt nivel. În urmă cu câţiva ani, el a cumpărat un teren de 2,5 hectare în Ruginoasa, judeţul Sălaj, unde a amenajat o fermă de iepuri. 

El a adunat uşi vechi şi din ele a construit cuşti. De altfel, acestea pot fi făcute cam din orice materiale care nu mai folosesc într-o gospodărie, alături de balamale şi cuie. Hrana folosită poate varia de la resturi vegetale până la cereale sau furaje, iepurii nefiind deloc pretenţioşi. Şi el spune că cei mai buni sunt iepurii de talie medie. El avertizează, însă, că orice temerar dornic să crească iepuri trebuie să se informeze asupra bolilor pe care aceştia le fac şi care sunt tratamentele.

De asemenea, el spune că iepuraşii pot fi ţinuţi la comun doar până atunci când fac trei luni, după care ar trebui mutaţi în cuşti separate, pe sexe.

În fine, el spune că nu există abatoare specializate pentru tăierea iepurilor, aşa că vânzarea trebuie să se facă la fermă.

„Pentru început nu trebuie să cumperi decât 12 iepuri vii, să-i creşti şi să-i înmulţeşti şi după şase luni carnea pentru consumul familiei va fi asigurat permanent“, susţine inginerul zootehnist Marius Coblişan. 

El vinde iepurii cu 17 lei kilogramul în viu sau cu 30 de lei în carcasă. Cele mai mari vânzări sunt în apropierea sărbătorii de Paşte.

„Uriaşul german“

O altă idee care se poate exploata o reprezintă iepurii-gigant, care cântăresc până la 12 kilograme. Pro TV prezenta anul trecut cazul a doi astfel crescători. Un astfel de exemplar de „uriaş german“ se vinde cu preţuri cuprinse între 80 şi 150 de lei, dar cei de rasă pot ajunge şi la 300 de euro. De multe ori, aceştia nu mai ajuns tocană, ci animale de companie.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite