Idei de afaceri cu măceşe. Exportatorii pot face anual zeci de mii de euro din vânzarea de măceşe către companiile farmaceutice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Idei de afaceri cu măceşe. Fructele măceşului sunt la mare căutare datorită conţinutului mare de vitamina C şi antioxidanţi
Idei de afaceri cu măceşe. Fructele măceşului sunt la mare căutare datorită conţinutului mare de vitamina C şi antioxidanţi

Culturile medicinale sunt unele dintre cele mai profitabile culturi care pot fi înfiinţate în România. Dintre acestea, măceşul poate fi aclimatizat în orice zonă însorită. „Adevărul“ vă prezintă mai multe idei de afaceri cu măceşe.

Idei de afaceri cu măceşe. Beneficii pe bandă

Adevărate depozite de vitamina C, dar şi alte substanţe bioactive antioxidante şi energizante, măceşele potenţează activitatea sistemului imunitar, asigurând un scut contra bolilor. Măceşe sunt utilizate la producerea de siropuri naturale, ceaiuri, dulceţuri, gemuri, vin de măceşe, dar şi medicamente, având proprietatea de a întări organismul. La noi, medicamentele fabricate din măceşe sunt mai puţin cunoscute, însă pe plan mondial acestea sunt la mare căutare.

Măceşul este o specie care nu suportă umbra şi de aceea se instalează numai în locuri însorite. În privinţa solului, este una dintre cele mai puţin pretenţioase specii, crescând inclusiv pe soluri sărace, pietroase. Se spune că, oricat de slab ar fi un teren pentru alte culturi, pentru maceş este bun. Pentru cine este interesat, varietatea Rosa canina Assisiensis este singura care nu are spini pe tulpină.

Ei bine, datorită beneficiilor, banalele măceşe sunt la mare căutare, iar cei care au mizat pe cultivarea acestora au bifat şi profit. 

Idei de afaceri cu măceşe. Direcţiile Silvice, mari exportatori

De exemplu, măceşele din pădurile Buzăului au mare căutare în industria farmaceutică din ţară, dar mai ales din Germania. Fructele de pădure sunt colectate prin forţe proprii de Direcţia Silvică sau achiziţionate de la persoane fizice. Au început să sosească la depozit unde, mai întâi sunt sortate şi refrigerate, iar apoi ambalate în saci şi congelate. Culegerea fructelor de pădure nu este o muncă uşoară, ci una foarte migăloasă.

După ce fructele sunt culese, sunt atent sortate pentru a fi înlăturate cele strivite, necoapte sau stricate, apoi sunt puse în lădiţe sau în saci şi ţinute la temperaturi de până la -20 de grade Celsius pentru a se păstra în condiţii bune. „Preţul de achiziţie este de 2 lei pe kilogram la fructele de măceş. Ele se achiziţionează la nivel de cantoane silvice, prin pădurarii pe care îi avem titulari pe cantoane“, declara în toamna anului trecut, pentru "Adevărul", Iulia Ştiau, purtător de cuvânt Direcţia Silvică. 

Acelaşi lucru şi la Ocolul Silvic Ploieşti, unde măceşele, cătina şi păducelul luau drumul Germaniei, numai exporturile de măceşe fiind de 120 de tone în anul 2013.

Şi Direcţia Silvică Botoşani a urmat aceeaşi cale. În 2011, aceasta trimitea mai bine 100 de tone de măceşe la o companie farmaceutică din Germania.

Pentru cine este interesat, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti-Mărăcineni vinde măceşi din soiul Can la 4,5 lei bucata, potrivit site-ului instituţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite