Idei de afaceri 2015. Comisia Europeană dă undă verde fondurilor pentru PNDR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Idei de afaceri 2015
Idei de afaceri 2015

Tinerii sunt aşteptaţi cu idei de afaceri în agricultură care să fie finanţate cu fonduri europene, este mesajul pe care îl transmite Phil Hogan.

România a primit aprobarea oficială din partea Comisiei Europene pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020. În total, agricultura din România va primi prin acest program fonduri europene pentru agricultură în valoare de 8,128 miliarde de euro. În total, România a primit 8,18% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare, cel mai mare dintre cele 24 de programe aprobate. 

Comisarul pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, a ţinut să precizeze faptul că prin aceste fonduri europene doreşte să încurajeze, printre altele „reînoirea generaţiilor” în agricultura din România.

Idei de afaceri 2015. Cum pot obţine tinerii fonduri europene în agricultură

Tinerii agricultori care vor să-şi înceapă o fermă pot accesa fonduri europene în agricultură. Mai exact, Ministerul Agriculturii anunţă că pentru o perioadă de cinci ani, fiecare tânăr care are un proiect în domeniul agriculturii poate primi până la 50.000 de euro.

Banii se vor acorda în două tranşe. Prima, în valoare de 75%, se va da la începutul proiectului, iar cea de-a doua în maxim trei ani de la decizia de finanţare. Fermierul trebuie să aibă domiciliul stabil în localitatea în care se află exploataţia, trebuie să prezinte un plan de afaceri, să devină fermier activ şi să nu aibă un alt serviciu în acelaşi timp.

Tânărul fermier trebuie să mai demonstreze, înaintea să primească a doua tranşă, că a îmbunătăţit performanţele exploataţiei agricole şi că valoarea producţiei vândute este în procentaj de minim 20% din valoarea primei tranşe.

Idei de afaceri 2015. Proiecte gata făcute în agricultură

Ministerul Agriculturii a postat pe site-ul instituţiei, încă de anul trecut, o serie de proiecte-tip. 

Reprezentanţii Ministerului spun că aceste proiecte nu au nevoie să fie însoţite de întreaga serie de avize şi autorizaţii, ci doar de avizul de vânzare a producţiei.

Iată câteva dintre cele mai interesante proiecte de ferme de familie prin care puteţi lua fonduri europene 2015: 

  • Înfiinţare fermă pentru creşterea păsărilor (găini ouătoare)
  • Înfiinţare fermă pentru creşterea puilor de carne
  • Înfiinţare fermă de ovine şi caprine
  • Înfiinţare ferma de tineret taurin pentru îngrăşare
  • Înfiinţare şi dotare plantaţie de zmeur prin achiziţia de utilaje şi echipamente
  • Livadă de pomi şi arbuşti fructiferi (pe o suprafaţă de maxim 5 hectare)
  • Fermă de legume în câmp (pe o suprafaţă de maxim 2 hectare)
  • Înfiinţare fermă de legume în spaţii protejate prin construirea de solarii şi achiziţionarea de echipamente şi utilaje specifice
  • Fermă de vaci pentru producţia de lapte (pentru maxim 20 de capete)
  • Înfiinţare fermă creştere porci cu bază furajeră aferentă
EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite