Guvernul vrea să modifice legea insolvenţei: O firmă nu poate rămâne în faliment mai mult de 2 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
documente insolventa

Noul program de guvernare aduce modificări importante în domeniul insolvenţei, politicienii anunţându-şi intenţia de a modifica legislaţia în maximum 4 luni, astfel încât firmele aflate în faliment să nu poată beneficia de această formă de protecţie mai mult de doi ani de la momentul sentinţei definitive.

„Vom modifica legea insolvenţei cel târziu până la 1 noiembrie 2017 astfel încât o firmă să nu poată rămâne în faliment mai mult de 2 ani sau dacă nu-şi respectă planul de conformare pe o perioadă mai mare de 6 luni. Legea 31/1990 o vom modifica astfel încât o persoană să nu mai poată înfiinţa o societate un anumit număr de ani după 2 insolvenţe”, se arată în programul de guvernare.

Potrivit acestuia, se ia în calcul şi modificarea legislaţiei „astfel încât până la 31 decembrie 2019 firmele cu capital negativ să-şi reîntregească capitalul şi ANAF ul să fie împuternicit cu urmărirea îndeplinirii acestei condiţii”.

Firmele cu pierderi trei ani la rând, controlate de o direcţie specială din ANAF

Pe de altă parte, Programul de Guvernare prevede că firmele care înregistrează în mod constant pierderi vor intra sub supravegherea unei direcţii speciale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) ce urmează a fi înfiinţată, iar sancţiunile pentru evaziune fiscală şi munca la negru vor fi majorate, scrie news.ro.

Măsurile sunt justificate prin faptul că România are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la buget din Uniunea Europeană.

„Intenţionăm constituirea unei direcţii în cadrul ANAF (şi cooperare cu Registrul Comerţului) pe tematica firmelor cu pierderi continue (peste 3 ani la rând), companiilor care au cifra de afaceri nulă şi a creditelor acordate de acţionarii privaţi propriilor firme cu pierderi precum şi consolidarea Direcţiei de Preţuri de Transfer din aceeaşi instituţie”, arată documentul.

PSD anunţă şi măsuri mult mai dure pentru combaterea muncii la negru.

„Majorarea drastică a amenzilor/penalităţilor pentru evaziune si muncă la negru. Inspectorii de muncă vor avea dreptul să stopeze activitatea firmelor care folosesc munca nedeclarată. Realizarea de către autorităţi a unei baze de date online cu toţi lucrătorii angajaţi (ID, fotografii) în sectoarele cu incidenţă mare a muncii la negru; angajatorii vor fi obligaţi să-şi actualizeze informaţiile odată cu angajarea/concedierea de personal şi să notifice autorităţile care administrează contribuţiile sociale”, mai arată programul de guvernare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite