Guvernul şi-a prăbuşit cheltuielile cu investiţiile. Ministrul Finanţelor: Dacă nu ar fi fost viscol...

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţiile derulate de Guvern vor fi la pământ şi în primul trimestru, consideră analiştii, care estimează că acestea vor fi la cel mai slab nivel din ultimii şase ani. Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, dă însă vina pe viscol.

Dacă în primele două luni principalele reduceri de cheltuieli făcute de Guvern pentru a ţine deficitul în frâu au fost la investiţii, trendul va continua şi în luna martie, astfel că trimestrul I din 2017 va fi cel mai slab din 2011 încoace în ceea ce priveşte investiţiile.

Mult sub nivelul anului trecut          

În primele două luni ale acestui an, Guvernul a investit 870 de milioane lei, de trei ori mai puţin decât cu un an înainte, când în ianuarie-februarie investiţiile s-au ridicat la 2,7 miliarde lei. Ca procent din PIB, cheltuielile pentru investiţii, atât din fonduri proprii, cât şi din fonduri europene, au fost de 0,11%, faţă de 0,4% din PIB anul trecut.

Potrivit unei prognoze realizate de vicepreşedintele comisiei de buget-finanţe a Senatului, Florin Cîţu, în primul trimestru, cu tot cu investiţiile realizate în martie, investiţiile derulate de Guvern vor însuma 0,22% din Produsul Intern Brut (PIB).

„În primul trimestru al lui 2017, veniturile la buget sunt cu mult sub cele programate. Pentru a nu arăta un deficit, deja, guvernul a tăiat cheltuielile cu investiţiile. Atât cele finanţate din bani colectaţi din taxe şi impozite locale, cât şi cele din fonduri UE. În acest moment, 0,22% din PIB reprezintă minimul investiţiilor pentru primul trimestru în perioada 2011-2017”, a precizat Cîţu.

El a precizat că a folosit cifrele pentru ianuarie-februarie şi a calculat pentru luna martie, bazându-se pe istoric. „Pentru martie este o extrapolare, este o prognoză, având în vedere execuţia bugetară în primele două luni şi ce s-a întâmplat anul trecut şi oricum anul acesta eram mult sub nivelul anului trecut”, a mai precizat el.

Cum s-a investit în ultimii şase ani

Din 2011 până în prezent, investiţiile realizate în primul trimestru au depăşit o singură dată 1% din PIB.

Evoluţia, în ultimii şapte ani, arată că în primul trimestru din 2011 investiţiile se situau la 0,96% din PIB, în timp ce în primele trei luni din 2012 acestea au avansat la maximul ultimilor ani, la 1,29% din PIB. Investiţiile au scăzut, apoi, în primul trimestru al lui 2013, la 0,89% din PIB, prăbuşindu-se apoi în primele trei luni ale lui 2014, la 0,53% din PIB, şi continuând în 2015, la 0,5% din PIB, în primele trei luni. O revenire a avut loc în primul trimestru al anului 2016, la 0,58% din PIB.

Dacă nu ar fi fost viscol...

Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, susţine că statul ar fi avut investiţii mai consistente, în primul trimestru, dacă am fi avut vreme mai favorabilă în primele luni ale anului. 

„Dacă nu ar fi fost un februarie cu viscol, cu Dunăre îngheţată, cu porturi închise, probabil că am fi avut investiţii mai consistente şi în trimestrul I, de aceea afirmaţia conform căreia 'cineva a tăiat fondurile de investiţii' este incorectă", a spus Ştefan, potrivit Capital.ro.

„Nu s-au realizat investiţii din cauza unor condiţii pe care le ştim cu toţii şi nu noi le-am stabilit, nici Guvernul nu putea să preîntâmpine evoluţiile climatice. Faţă de 3,8 (procent din PIB - n. r.) cât s-au făcut investiţii în anul 2016, anul acesta o să ne realizăm ţinta de 4,84% din PIB. Despre acest lucru vom vorbi în a doua jumătate a anului, când vom avea şi statisticile necesare”, a precizat acesta. 

Cosmetizarea realităţii

Florin Cîţu mai susţine că, probabil, şi în luna martie Guvernul va raporta un surplus bugetar, însă acesta va fi foarte mic, precum în februarie, deoarece se folosesc manevre precum tăierea cheltuielilor pentru investiţii şi nu se rambursează TVA, iar veniturile sunt mult supraestimate.

Marilen Gabriel Pirtea, deputatul PNL din Comisia buget, finanţe, bănci, susţinea şi el că excedentul bugetar din primele două luni este o nouă cosmetizare a realităţii. „O nouă înşelăciune. Excedentul este obţinut prin reducerea drastică în special a cheltuielilor pentru investiţii. Este o dovadă nu numai de iresponsabilitate, dar şi de cinism din partea coaliţiei guvernamentale. Ne îndreptăm cu paşi repezi spre dezechilibru macroeconomic”, spunea Pirtea.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, susţine şi el că proiecţia bugetară pare subestimată pentru cheltuieli, însă cheltuielile cu investiţiile scad masiv faţă de anul trecut, inclusiv pe partea de fonduri europene. „Anul trecut absorbţia fondurilor UE a fost slabă, dar anul acesta pare să fie şi mai slabă”, arată Ionuţ Dumitru.

Emoţii privind fondurile UE

Viorel Ştefan declara recent într-un interviu că este optimist în ceea ce priveşte încasările la buget şi menţinerea în ţinta de deficit, iar singurele emoţii pe care le are sunt cele ce privesc absorbţia fondurilor UE, miza fiind 22 de miliarde de lei.

Turcan cere demisia lui Ştefan 

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, i-a cerut, luni, demisia ministrului Finanţelor, Viorel Ştefan, susţinând că Guvernul a tăiat investiţiile în primul trimestru al anului, nu şi-a respectat angajamentele ca deficitul bugetar să rămână la 3% din PIB, dar şi pentru ”colectarea dezastruoasă din primele 3 luni”.

”Actualul guvern este, din punct de vedere economic, într-o mare culpă. Practic investiţiile sunt blocate, investitorii sunt descurajaţi, leul se devalorizează, exporturile sunt afectate, autorităţile locale nu mai au bani de investiţii şi, din nefericire, continuaţi să-i presaţi pe reprezentanţii autorităţii locale, prin instituţiile pe care le aveţi în subordine, să facă jocurile guvernării şi să devină obedienţi politici”, i-a transmis Raluca Turcan ministrului Finanţelor, în cadrul unei dezbateri în plenul Camerei Deputaţilor legată de evoluţia economiei îm primul trimestru al anului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite