Guvernul pregăteşte deblocarea investiţiilor la Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Economiei şi Energiei a elaborat un proiect de modificare a legii offshore, care va debloca investiţiile de la Marea Neagră, a declarat secretarul de stat Niculae Havrileţ, în cadrul conferinţei Profit Energy.forum - Energia post-Coronavirus.

„Am avut discuţii cu producătorii şi investitorii din zona Mării Negre, cărora le-am promis că, imediat după ce în Parlament vom avea o altă structură, vom îmbunătăţi legislaţia offshore astfel încât investitorii din această zonă să aibă posibilitatea să-şi recupereze investiţiile activând într-o legislaţie stabilă, predictibilă şi mai ales non-retroactivă. Avem nevoie de gaze naturale, avem nevoie de politici prietenoase pentru investitorii din acest sector”, a declarat Havrileţ.

Oficialul a precizat că draftul va fi publicat înainte de alegeri, însă că se va aştepta instalarea noului Parlament pentru că „actuala lege offshore a fost votată de actualul Parlament şi este foarte greu de crezut că acelaşi parlament va vota o modificare a propriului act normativ”.

„Noi ne-am pregătit în avans, avem un draft convenit cu investitorii interesaţi de gazele din Marea Neagră, am punctat elementele restrictive care se mai găsesc în Legea offshore şi ministerul va pune în faţa Parlamentului, imediat după alegeri, o nouă lege offshore, astfel încât interesele investitorilor să fie luate în considerare”, a declarat secretarul de stat.

El a precizat că România trebuie să fie atentă la competiţia din Turcia, dar şi din Ucraina, care au descoperit de asemenea gaze la Marea Neagră şi care au regimuri fiscale mai prietenoase.

„Competiţia abia acum începe. Va câştiga cine va aduce primul gazele la ţărm, cine va fura startul. Deci este foarte important ca statele să fie prietenoase cu mediul de afaceri, pentru că trebuie să recunoştem că în câţiva ani de zile va veni o directivă care va înlocui situaţia cărbunelui cu cea a gazelor, pentru că şi gazele sunt tot un combustibil fosil (...) De aceea trebuie să ne grăbim. Trebui să avem în vedere competiţia cu acest new entry, mă refer la Turcia şi nu trebuie să neglijăm interesele Ucrainei, deci competiţia va creşte şi o să vedem zilele următoare că Ucraina va deveni mult mai vocală în a-şi promova interesele în sectorul gazelor extrase din Marea Neagră. Regimul fiscal din Turcia este mult mai prietenos în România, iar în Ucraina încă nu există aceste elemente de fiscalitate, dar şi aici vor fi mult mai reduse. Deci clar că trebuie să discutăm astfel încât toată lumea să câştige”, a spus Havrileţ.

El a amintit studiul Deloitte, potrivit căruia, pe 25 de ani, bugetul ţării va câştiga 30 de miliarde de euro din exploatarea gazelor de la Marea Neagră.

În Marea Neagră românească există un potenţial de 200 de miliarde de metri cubi de gaze, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, însă marile proiecte sunt îngheţate din cauza legislaţiei din sectorul petrolier offshore.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite