Turcia a descoperit gaze în Marea Neagră. România bate pasul pe loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turcia a descoperit resurse energetice în Marea Neagră, cel mai probabil gaze naturale, au declarat miercuri, pentru Bloomberg, două surse apropiate situaţiei.

Acestea nu au dat însă nicio indicaţie cu privire mărimea şi profunzimea descoperirii şi nici cât de dificilă va fi extracţia.

Cele două surse au lansat această afirmaţie după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a promis vineri că le va da turcilor „veşti bune”, care vor marca debutul unei noi ere pentru naţiune. De asemenea, Erdogan a promis că va continua lucrările de explorare energetică în apele disputate ale Mediteranei.

Luna trecută, ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, a anunţat că nava de foraj Fatih a început forajele exploratorii în perimetrul Tuna-1 din Marea Neagră, în largul oraşului turc Eregli.

„Vom căuta în fiecare metru pătrat din apele noastre teritoriale pentru independenţa energetică a Turciei. Dacă există ceva, cu siguranţă vom găsi”, a spus Donmez într-un mesaj publicat pe contul său de Twitter în data de 20 iulie.

Perimetrul Tuna-1 este amplasat la intersecţia dintre frontierele maritime ale Bulgariei şi României cu apele teritoriale ale Turciei. Atât România cât şi Bulgaria produc de mai mulţi ani petrol şi gaze naturale la perimetre din Marea Neagră.

OMV Petrom a descoperit de asemenea gaze în Marea Neagră, în perimetrul de mare adâncime Neptun, estimat că ar conţine 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze.

Cu toate acestea, exploatarea a fost blocată în urmă cu trei ani, când autorităţile au impus condiţii extrem de restrictive pentru scoaterea gazelor, iar companiile petroliere nu au luat încă o decizie de investiţie.

O companie susţinută de Grupul Carlyle explorează în prezent un zăcământ în zonă, urmărind să producă gaz în 2021.

Rosneft a explorat în partea rusă a Mării Negre, dar fără rezultate concrete. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite