BNR explică de ce nu vinde jumătate din rezerva valutară, aşa cum i-a cerut PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bnr

Atacurile dure adresate Băncii Centrale de către PSD în ultimele zile au determinat BNR să explice public de ce nu poate ceda jumătate din rezervele valutare, aşa cum i-a cerut în nenumărate rânduri partidul lui Dragnea.

O intervenţie singulară pe piaţa valutară, pentru a aprecia leul în raport cu euro, ar duce la pierderea inutilă de rezerve valutare, iar vinderea doar a unei părţi din această rezervă ar împinge dobânzile în sus, a explicat purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), Dan Suciu. 

Vineri, reprezentanţii PSD au cerut BNR să apere moneda naţională, afirmând că banca centrală ”dispune de rezerve de peste 36,8 miliarde (euro - n.r.), adică mai mult decât dubluş banilor cash care se mişcă în România”.

Fiecare intervenţie a BNR trebuie, însă, adecvată la situaţia concretă din fiecare moment, altfel ar duce la pierderea inutilă de rezerve valutare, a explicat Dan Suciu, legat de sugestia PSD de intervenţie în piaţă.

Declaraţia purtătorului de cuvânt al BNR:

„În ultimele două zile ni se pune frecvent întrebarea legată de solicitarea PSD. Dar este un truism faptul că BNR intervine pe piaţa valutară. Nu am negat niciodată acest lucru, aceasta, până la urmă, este esenţa noţiunii de manage floating. 

Atât acest răspuns, cât şi solicitarea nu spun, de fapt, nimic nou. Pentru că sperăm să ştie şi cei care vin cu solicitarea respectivă, aşa cum ştim cu toţii, că aceasta este o activitate normală pentru BNR. 

Cheia este, desigur, maniera de intervenţie şi dozajul măsurilor, adecvate la situaţia concretă din fiecare moment pentru că trebuie spus, de la bun început, că o intervenţie singulară numai pe piaţa valutară poate avea efecte din cele mai nocive, inclusiv pierderea inutilă de rezerve valutare. 

În ceea ce priveşte sugestia indirectă pe care o regăsim în altă postare a PSD – că prin vânzarea a jumătate din rezervă am putea lua toate lichidităţile din piaţă – ea este în contradicţie directă şi îngrijorătoare cu solicitarea cealaltă potrivit căreia ar trebui să avem grijă de ratele de dobândă. 

BNR nu trebuie să vândă jumătate din valută, ci este suficient să vândă doar o parte din rezervă ca să împingă dobânzile în sus. Cu alte cuvinte, sugestia de a vinde jumătate din rezervă pentru a lua toată lichiditatea din piaţă… nici nu merită comentată. Dar până una alta, vineri, Ministerul de Finanţe, printr-o operaţiune obişnuită, adică prin încasarea de taxe şi impozite, a scos o parte din Leii din piaţă, ceea ce împinge ROBOR-ul pe toate scadenţele deja spre 3,5%”.

BNR a anunţat, vineri, un curs de referinţă de 4,7648 lei, aceasta fiind a 11-a oară, în luna ianuarie, cînd euro atinge un nou nivel record.

Totodată, tot vineri, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a urcat la 3,11%, cel mai mare nivel din ultimele şapte săptămâni.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite