Grindeanu, despre situaţia din energie: Traderii sunt în paradisuri fiscale. Mecanismul nu e unul sănătos

0
Publicat:

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, la Digi24, că traderii din energie se află în paradisuri fiscale, iar o investigaţie a Consiliului Concurenţei ar fi indicată.

Prețul energiei a ajuns la un nou maxim istoric pe piața spot, Foto: Gov.ro
Prețul energiei a ajuns la un nou maxim istoric pe piața spot, Foto: Gov.ro

,,Preţurile cresc în toate ţările membre ale UE. Au fost tot felul de discuţii, la mare parte am participat, se caută soluţii, ele trebuie să vină din partea Guvernului astfel încât să atenuăm din acest şoc. Eu nu văd altă soluţie decât cu venirea unor OUG-uri în Guvern, ministerul Energiei este cel care promovează acte normative în Guvern şi va face acest lucru”, a spus ministrul, potrivit News.ro.

Sorin Grindeanu a vorbit şi despre preţurile din energie, afirmând că, ,,de la 550 să ajungi la peste 3.000 înseamnă că undeva există un mecanism nesănătos şi acest lucru trebuie corectat”.

,,Nu se poate ca într-un final acest lanţ care pare de „băieţi deştepteţi”, vine Guvernul şi stinge această diferenţă. Nu se poate. (..) Din 100 de traderi pe energie doar 12 sunt companii româneşti. Nu vi se pare că era mai în regulă când piaţa era reglementată? Nu putem spune că este un succes ceea ce s-a întâmplat. Dacă îi cauţi foarte bine pe aceşti traderi, nu că nu îi găseşti în ţări UE, unii dintre ei sunt în paradisuri fiscale. Mecanismul nu e unul sănătos”, a comentat Grindeanu.

Ministrul Transporturilor a mai afirmat că ,,o investigaţie a Consiliului Concurenţei ar fi foarte bine venită”.

,,Orice informaţii care vin în aceste zile sunt binevenite astfel încât decizia Guvernului să fie una sănătoasă. Dar poate acea situaţie de revenire pe o perioadă limitată la o piaţă reglementată poate fi o soluţie”, a precizat ministrul.

În România, preţul mediu al energiei electrice cu livrare în ziua de marţi a ajuns la peste 3.000 de lei/MWh, fiind cel de-al doilea preţ ca mărime pentru această zi din Europa, după cel din Ungaria.

Totodată, prețul mediu al energiei cu livrare în ziua de miercuri de pe piața pentru ziua următoare, a fost stabilit la 3083 lei/MWh (631 euro/MWh), cu 75 de lei peste cel aferent livrarilor de marti, de 3.008 lei/MWh (sau 616 euro/MWh).

Defalcat pe ore, cel mai mare preț va fi miercuri în intervalul orar 19.00 - 20.00, 4.152,5 lei/MWh. Ziua precedentă, în același interval orar, cel mai mare preț a fost de 3.879 de lei/MWh.

Potrivit datelor transmise, miercuri, de Asociaţia Energia Inteligentă (AEI), în ultimele 7 zile (16-23 august 2022) prețul gazelor naturale pe cea mai mare bursă de gaze din Europa, bursa din Olanda a prezentat o creștere de 23%, atingând valori de 276 euro/MWh.

Previziunile sunt ca în iarnă să ajungă la un nivel de cel puțin 330 euro/MWh.”, precizează Dumitru Chisăliţă, preşedinte AEI.

De aseemnea, cărbunele a prezentat o creștere a prețului de 17%, atingând un nivel de cca. 421 USD/tonă . Previziunile sunt ca în iarnă să ajungă la un nivel de 510 USD/tonă.

Singura formă de energie care a prezentat un nivel constant al prețului în această perioadă a fost uraniul, care în ultimele șapte zile s-a menținut la aproximativ acelasi preț 48,8 dolari/lbs. Previziunile sunt ca în această iarnă să ajungă la un nivel de 54 dolari/lbs.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite