Ciolacu: Liberalizarea haotică din energie a dus la inventarea băieţilor deştepţi / Acuzații de „jocuri subterane”

0
Publicat:

Marcel Ciolacu vrea explicații pentru anumite prevederi din OUG-ul pe energie, acuzând că sunt anumite persoane fac, „subteran”, jocurile celor din piața energetică.

Marcel Ciolacu arată cu degetul înspre Virgil Popescu, pentru criza energetică FOTO Arhivă
Marcel Ciolacu arată cu degetul înspre Virgil Popescu, pentru criza energetică FOTO Arhivă

Cu toţii aşteptăm soluţia de la această şedinţă interministerială şi, din punctul meu de vedere şi al PSD, până la data de 1 septembrie, trebuie să avem un act normativ aprobat prin Guvern, pentru perioada următoare”, a spus liderul PSD.

Marcel Ciolacu a precizat că există deja o abordare pe aceste luni în care energia este deja vândută. „Am văzut că această liberalizare, să nu îi mai spun tâmpită, haotică, cum spune BNR-ul, a dus de fapt la inventarea din nou a băieţilor deştepţi din energie. A fost vândută energia cu 300, 400, anul trecut, iar astăzi, o cumpărăm cu toţii la un preţ de 3.000. Avem o supraimpozitare la producători, dar şi acolo cineva a strecurat, în Ordonanţă, să fie luat preţul mediu, astfel încât s-au încadrat sub 440, ca să fie această supraimpozitare şi chiar mi-aş dori ca primul-ministru să afle cine a strecurat acest preţ mediu în Ordonanţa trecută, să ştim şi noi cine, subteran, face jocurile în România pentru energie”, a completat Ciolacu.

De asemenea, a precizat că el ştie că politicile energetice sunt făcute de ministerul Energiei. „E posibil să fie o scăpare a ministrului, dar responsabilitatea este a ministerului Energiei, pentru că ei sunt promotorii ordonanţei”, a punctat Ciolacu, întrebat dacă ministrul Popescu este vinovat pentru acest lucru.

Solicitare pentru ministrul Popescu

Întrebat dacă Virgil Popescu mai trebuie să rămână în funcţie, Marcel Ciolacu a răspuns: „În opinia mea, în acest moment, domnul ministru Virgil Popescu are o responsabilitate ca, până la 1 septembrie, să vină cu un act normativ care să reglementeze perioada în care energia este deja vândută şi perioadă următoare, când energia nu este vândută şi cred că este cazul să venim cu o perspectivă până în 2025”.

Președintele a mai afirmat că „această compensare nu crede că mai este de actualitate, ţinând cont de impactul deja solicitat de către Ministerul Energiei, respectiv 31 de miliarde, lucru care este imposibil pentru bugetul României”.

Strategii de atac

Ciolacu a avut și o declarație suprinzătoare. „Nu am vrut să vin aici cu un joc politic. Înţeleg că partenerii noştri de coaliţie fac anumite şedinţe pe la Sinaia, unde hotărăsc că vinovaţii trebuie să fie cei de la ANRE şi să înceapă un atac asupra lui Ciolacu, Grindeanu şi Rafila. Nu am nicio problemă, pentru că nu facem balet, totuşi, politica înseamnă mai mult decât un sport alb şi uşor, dar adevărul este unul singur, politica în Energie o face Ministerul Energiei”, a spus Ciolacu.

Președintele PSD a precizat că legislaţia secundară, după ce au dat Ordonanţa, „în aplicare o pun cei de la ANRE”. „Nu sunt un fan al celor de la ANRE, dimpotrivă, dar ca să ştim tot tabloul şi tot adevărul, ANCOM-ul, domnul Ionescu, a avertizat pe fostul prim-ministru, Florin Cîţu şi pe domnul Virgil Popescu, ce se va întâmpla în energie în perioada următoare şi nu s-a luat nicio măsură, dimpotrivă, i-au râs în nas”, a mai declarat Ciolacu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite