Grindeanu: Am modificat legea achiziţiilor publice. A fost eliminată birocraţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Ministrul Transporturilor, vicepremierul Sorin Grindeanu, a anunţat, vineri, că, în şediţa de Guvern, a fost modificată Legea achiziţiilor. ”80% din timpul alocat unui proiect era consumat de birocraţie”, a transmis ministrul.

„Am modificat Legea achiziţiilor publice şi a procedurilor de eliberare a avizelor. În domeniul infrastructurii de transport, (...) statul avea nevoie de o reaşezare a cadrului legislativ. (...) Aceste modificări erau absolut necesare pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din România. Până acum 80% din timpul alocat unui proiect era consumat de birocraţie”, a declarat, vineri, Sorin Grindeanu, după şedinţa de Guvern.  

Potrivit acestuia, modificările s-au axat pe trei capitole importante, respectiv:


I. Faza de licitaţie: Eliminăm blocarea contractelor în faza de implementare din cauza creşterii preţurilor.

- Introducem obligaţia ajustării preţurilor pentru contractele cu o durată mai mare de 6 luni, în funcţie de evoluţia preţurilor din piaţă (în baza unei formule de ajustare).

- Eliminăm contestaţiile nejustificate:  Autoritatea va reţine obligatoriu cauţiunile firmelor care pierd contestaţiile.

II. Faza de implementare:

Eliminăm Şantajul antreprenorilor care după semnarea contractelor nu se mobilizează şi nu respectă termenele contractuale.

Eliminăm întârzierile pe termen lung şi indisciplina în faza de execuţie

- Emiterea unor certificate intermediare (certificat de bună purtare) privind stadiul de excecuţie, din 90 în 90 de zile

-Dacă lucrările nu avansează constructorii vor fi notificaţi doar de 3 ori, înainte de reziliere, după care se poate intra în procedură de licitaţie fără publicare.

- Antreprenorul notificat negativ cu aceste Certificate Intermediare nu va mai putea câştiga licitaţii, dacă participă în perioada în care are deja în derulare un contract pe care întârzie.

-beneficiarii contractelor (CNAIR, CFR) vor putea să plătească direct subcontractorii şi furnizorii.

Eliminăm notificările (claimurile) depuse chiar la începutul contractelor

- introducem ordine de începere separate pentru faza de Proiectare şi pentru cea de Execuţie.

- Antreprenorul nu va mai putea pretinde cheltuieli suplimentare pe motiv că şi-a mobilizat inutil resursele.

Faza de Avizare:

Eliminăm timpii pierduţi provocaţi de birocraţia excesivă în domeniul exproprierii terenurilor deţinute de autorităţile publice locale.

- Terenurile din proprietatea publică a statului şi în administrarea entităţilor publice se for transfera în administrarea expropriatorului, o dată cu hotărârea Guvernului prin care este aprobata declanşarea procedurii de expropriere.

- Se constituie un drept de administrare temporară în favoarea beneficiarului proiectului pentru realizarea lucrărilor pe terenurile aflate în albia minoră, fără a mai fi necesară încheierea altor formalităţi.

-Se instituie drept competenţă exclusivă a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii aprobarea reglementărilor tehnice specifice privind construcţiile inginereşti pentru infrastructura de transport de interes naţional.

-Se instituie un termen de 15 zile calendaristice de la depunerea solicitării pentru emiterea Certificatelor de Urbanism şi a autorizaţiilor de construire şi 10 zile calendaristice pentru emiterea avizelor solicitate prin certificatele de urbanism (ISU, Proprietari de Utilităţi).

- Dacă  documentaţia depusă nu este completă, aceste entităţi pot face observaţii doar o singură dată. 

- Ulterior măsurilor pe care beneficiarul le ia conform cerinţelor din document, autorităţile respective nu mai pot emite alte solicitări.

- dacă autorităţile nu emit în termenele instituite avizele/autorizaţiile, se consideră că documentaţia depusă de beneficiar este conformă şi completă, iar in acest caz autorităţile în cauză sunt obligate să emită autorizaţiile în termen de 5 zile. 

- dacă nici acest termen de 5 zile nu este respectat, se va considera că documentele respective au fost emise tacit.

-Inclusiv în cazul în care funcţionarii Ministerului Transporturilor nu eliberează în timp util Autorizaţia de Construire, aceasta va putea fi emisă tacit.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite