Grigorescu: la Compania Uraniului este un „eşec total“, CE Oltenia „nu riscă insolvenţa“, CE Hunedoara - în aşteptare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Grigorescu spune că eşecul de la CNU trebuie asumat de toţi cei care au administrat sistemul nuclear în ultimii ani
Vlad Grigorescu spune că eşecul de la CNU trebuie asumat de toţi cei care au administrat sistemul nuclear în ultimii ani

Ministrul Energiei, Victor Vlad Grigorescu, a declarat marţi că situaţia de la Compania Naţională a Uraniului (CNU) este „unul dintre cele mai răsunătoare eşecuri la nivel managerial şi al politicilor publice“, în timp ce la Complexul Energetic Oltenia „situaţia este dificilă, dar nu există niciun risc de insolvenţă“.

În cazul CNU, rezolvarea problemei „ţine de redeschiderea unor noi perimetre şi de investiţii în retehnologizare“.

Victor Grigorescu: „CNU este un subiect care are o componentă primară securitară şi pe care nu l-aş fi dorit în campania electorală, pentru că nu e potrivit. Nu e un subiect cu partizanate, ci unul de importanţă pentru toată lumea.
Le spun celor care ne recomandă să menţinem livrări constante de la Compania Naţională a Uraniului către Nuclearelectrica în ritm normal, chipurile pentru a menţine ciclul nuclear complet, că se înşală şi că dacă am fi făcut aşa ceva, cu siguranţă nu ar fi fost bine pentru siguranţa României“.

Revenirea va dura câţiva ani

Revenirea companiei într-o zonă de normalitate a fluxurilor economice va dura, pentru că e vorba despre procese obiective, ca lucrări tehnice, deschidere de noi permitere.

În acelaşi timp, „cred cu tărie că ultimul lucru pe care trebuie să-l facem este să consumăm resursele pentru a putea menţine funcţionarea sistemului energetic în siguranţă“.

„De aceea - zice ministrul Energiei - nu cred că rezolvarea problemei de la CNU ţine de redeschiderea unor noi perimetre şi investiţii în retehnologizare“.

Ideea fuziunii dintre Compania Naţională a Uraniului şi Nuclearelectrica a fost generoasă, dar „cine crede această idee se înşală“.

În contextul actual, în care compania nu are perimetre noi şi actualele perimetre sunt în epuizare, „trebuie analizat“.

„Compania Naţională a Uraniului trebuie să asigure noi perimetre. În mod normal, asta înseamnă în 3-4 ani de zile. Din punctul meu de vedere, situaţia de la uraniu este unul dintre cele mai răsunătoare eşecuri din sistem, un eşec la nivelul managementului, al politicilor publice“, a spus Grigorescu.

Compania Naţională a Uraniului extrage astăzi în jur de 10% din necesarul de consum naţional, ceea ce înseamnă că restul de livrări le face din rezerve.

„Am ajuns aici pentru că nu am făcut la momentul potrivit ceea ce trebuia să facem. În mod natural, o exploatare se epuizează. Orice companie, nu numai în minerit, are anumite rezerve pe măsură ce exploatează, deschide perimetre noi pentru a-şi îndeplini obligaţiile contractuale.
Ce ar fi trebuit să se întâmple la CNU e că trebuia să se deschidă noi perimetre. Ultima actualizare a planului de închidere a actualelor perimetre s-a făcut în 2011. Ştiam deja care sunt perspectivele actualelor exploatări, când devin nerentabile şi când trebuie înlocuite cu deschiderea altora noi“.

Dar în momentul de faţă „nu se pune problema unor investiţii imediate, pentru că trebuie luate avize, trebuie făcut un nou studiu de fezabilitate etc.“, a subliniat Victor Grigorescu.

Reprezentanţii ministerului arată că, în cazul CNU, societatea se confruntă în prezent cu probleme economico-financiare cauzate de factori precum: faptul că, din 2011, societatea nu a mai beneficiat de subvenţii; încetarea exploatării în zăcămintele din Banat şi Bihor; scăderea rezervelor exploatabile în zăcământul Crucea-Botuşana; blocarea investiţiilor privind deschiderea unei noi mine de uraniu în judeţul Neamţ, precum şi subfinanţarea acumulării la stocul de rezervă de stat a concentratelor tehnice de uraniu.

CEO: patru luni de rezultate bune nu sunt de-ajuns

În altă orfine de idei, ministrul Energiei consideră că la Complexul Energetic Oltenia nu există niciun risc de insolvenţă, deşi reducerea datoriilor companiei se poate întâmpla în ani de zile, nu doar în patru luni de rezultate bune.

„Au fost patru luni de rezultate bune, dar compania nu poate reveni în doar patru luni. Îi vor trebui ani de zile pentru a-şi reduce pierderile. Există un plan de restructurare care se află în discuţie cu partenerii sociali. Părerea mea este că, în prezent, CE Oltenia este pe un drum corect“, a afirmat Grigorescu.

Peste 5.200 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia vor fi disponibilizaţi în perioada 2016-2020, conform unui plan anunţat de administraţie, economiile obţinute în urma reducerilor de personal urmând să aibă un impact semnificativ asupra rezultatelor economice ale unităţii, în vederea redresării situaţiei financiare şi a salvării companiei.

Potrivit unui comunicat de presă al companiei energetice, publicat pe 29 martie, în acest interval de cinci ani vor fi disponibilizaţi 5.269 de angajaţi, dintre care 2.000 până la 1 iulie 2016. Tot 2.000 de angajaţi vor fi disponibilizaţi în anul 2017, apoi câte 407 de angajaţi în 2018 şi în 2019, iar în 2020 urmând să plece 455 de angajaţi.

Dintre aceştia, 1.448 sunt pensionabili, ceea ce înseamnă că vor beneficia de veniturile de completare la care se adaugă plăţile compensatorii şi indemnizaţiile de şomaj.

De asemenea, în următoarele două luni, în cadrul CEO va fi implementată o nouă organigramă prin care numărul posturilor de conducere din companie va fi redus cu 20% într-o primă etapă.

Hunedoara, la loc comanda

În fine, vorbind despre situaţia de la Complexul Energetic Hunedoara (la care Justiţia a respins, recent, soluţia insolvenţei), ministrul Energiei a precizat că aşteaptă să vadă motivarea judecătorilor.

„Avem de-a face nu cu o anumită soluţie, ci chiar cu retrimiterea spre judecare a dosarului, deci nu putem să întreprindem nimic până nu vedem motivarea acestei decizii“, a precizat Grigorescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite