GREXIT Băncile greceşti reprezintă 12% din sistemul bancar românesc. Cum s-au pregătit autorităţile pentru falimentul statului elen
0Băncile cu capital grecesc reprezintă 12,1% din sistemul bancar românesc, cu active totale de 44,25 miliarde de lei la sfârşitul anului 2014, potrivit raportului anual al Băncii Naţionale a României (BNR).
Cea mai mare dintre acestea este Alpha Bank, cu active în valoare de 16,95 miliarde de lei şi o cotă de piaţă de 4,6%, fiind ocupanta locului al optulea în sistemul bancar românesc.
Următoarea în top este Bancpost, deţinută de către grupul elen Eurobank. Bancpost deţine active de 11,53 de miliarde de lei şi o cotă de piaţă de 3,1%.
Piraeus se clasează pe poziţia imediat următoare, cu active de 8,99 de miliarde de lei şi o cotă de 2,5% din total.
Banca Românească, care face parte din grupul National Bank of Greece, are active totale de 6,77 miliarde de lei şi o cotă de 1,9% în România.
Depozitele sunt garantate până la 100.000 de euro
Situaţia Greciei era un eveniment aşteptat şi au fost luate toate măsurile pentru a nu exista probleme, iar orice decizie din partea băncilor din Grecia nu vizează băncile din România, a afirmat purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.
El a afirmat, citat de B1 TV, că băncile s-au pregătit pentru acest eveniment, iar băncile din România ţin de legislaţia românească, fiind sub controlul Băncii Naţionale a României. „Depozitele sunt garantate. Pentru cei care au depozite de până la 100.000 euro, sunt garantate printr-o schemă clasică de garantare“, a spus Suciu.
Imagini cu greci care stau la coadă la bancomatele din Grecia au apărut sâmbătă şi duminică în presa internaţională, în condiţiile în care premierul elen Alexis Tsipras a anunţat organizarea unui referendum pentru data de 5 iulie în privinţa măsurilor de austeritate.
Grecia este aşteptată să intre în incapacitate de plăţi marţi, când trebuie să returneze 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Un europarlamentar cere convocarea CSAT
Europarlamentul Victor Negrescu, membru în Comisia pentru Bugete din Parlamentul European, cere convoarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru evaluarea efectelor crizei din Grecia asupra României, apreciind că intrarea Greciei în incapacitate de plată va afecta economia României.
El aminteşte, într-un comunicat, că Grecia este al 6-lea investitor în România, cu investiţii de aproape 13,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 4,5% din totalul capitalului străin adus în economia locală, şi apreciază că intrarea Greciei în incapacitate de plată va afecta perspectivele de dezvoltare economică a României, afectând moneda naţională şi sistemul bancar.