Gazprom estimează că preţul mediu la gaze în Europa va fi de 200 de dolari pe mia de metri cubi în 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazprom este cel mai mare grup de gaze din lume, dar poziţia sa este ameninţată de concurenţa gazelor de şist din SUA şi de declinul cotaţiilor la ţiţei, grupul rus legând preţul la gaze de cel la petrol
Gazprom este cel mai mare grup de gaze din lume, dar poziţia sa este ameninţată de concurenţa gazelor de şist din SUA şi de declinul cotaţiilor la ţiţei, grupul rus legând preţul la gaze de cel la petrol

Gigantul rus Gazprom şi-a alcătuit bugetul pentru 2016 pe baza unui preţ estimativ la gaze naturale de 200 de dolari pe mia de metri cubi în Europa, principala sa piaţă de export, mai puţin decât preţul mediu de 238 de dolari pe mia de metri cubi estimat pentru acest an şi cel de 349 de dolari din 2014, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei iar exporturile sale spre piaţa europeană asigură aproximativ 40% din veniturile de peste 100 de miliarde de dolari. În prezent însă grupul rus se confruntă cu scăderi de preţuri peste hotare, în condiţiile în care în majoritatea contractelor sale preţul gazelor naturale este legat de evoluţia preţului petrolului, cu un decalaj de şase până la nouă luni, arată sursa citată

Preţul ţiţeiului Brent a scăzut cu 16% în acest an după o reducere de 48% în 2014. 

În plus, Gazprom se confruntă şi cu o competiţie crescută pe măsură ce SUA se pregătesc să exporte primele cantităţi de gaz natural lichefiat din Golful Mexic. De asemenea, Gazprom se confruntă cu intensificarea competiţiei în interiorul Rusiei, din partea producătorilor independenţi precum Novatek sau a grupurilor petroliere Rosneft, Lukoil şi Surgutneftegaz.

„Estimările Gazprom par rezonabile“, a declarat Alexei Kokin analist la UralSib Financial Corp. Kokin a apreciat însă că Rusia are capacitatea de a-şi menţine cota de piaţă în Europa având în vedere preţurile scăzute la gaze în 2016, chiar şi în condiţiile unei supra-oferte de GNL.

Potrivit unei surse citate de Bloomberg, exporturile Gazprom spre Europa ar urma să fie de 160 de miliarde metri cubi în 2016. 

În schimb, Gazprom intenţionează ca, în următorii patru-cinci ani, să cheltuie peste 50 de miliarde de dolari pentru construcţia unor noi rute de export: un nou gazoduct spre Germania via Marea Baltică, o conductă spre Turcia via Marea Neagră şi o rută de export spre China, la care ar urma să se adauge şi dezvoltarea unor noi zăcăminte care să alimenteze conducta spre China.

Gazprom nu vrea să agreeze primirea de bani în avans din China pentru realizarea acestei rute, dacă statul asiatic va insista în continuare să primească un discount la preţul gazelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite