Petroliştii acuză statul de discriminare în privinţa taxei pe stâlp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petrom extrage aproape întreaga producţie de ţiţei a României şi jumătate din cea de gaze, în vreme ce Romgaz extrage cealaltă jumătate. Alături de acestea mai activează şi alte companii mici FOTO Mediafax
Petrom extrage aproape întreaga producţie de ţiţei a României şi jumătate din cea de gaze, în vreme ce Romgaz extrage cealaltă jumătate. Alături de acestea mai activează şi alte companii mici FOTO Mediafax

Companiile care caută sau extrag hidrocarburi din subsolul României acuză statul de discriminare, după ce liderii partidelor parlamentare au decis eliminarea taxei pe stâlp doar în agricultură de anul viitor şi amânarea pentru celelalte domenii pentru anul 2017.

Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) salută acordul politic privind Codul Fiscal, însă membrii organizaţiei „iau act cu surprindere şi deplâng tratamentul discriminatoriu aplicat unui număr restrâns de industrii (inclusiv industriei de petrol şi gaze), reliefat prin amânarea eliminării taxei pe construcţiile speciale până la 1 ianuarie 2017“, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Taxa pe construcţii speciale se ridică la 1% din valoarea activelor şi aduce anual la buget un miliard de lei. Principalele companii din sectorul de petrol şi gaze care plătesc această taxă sunt Petrom – care extrage aproape întreaga producţie de ţiţei din România şi jumătate din cea de gaze, şi Romgaz – care extrage cealaltă jumătate de gaze.

„Suntem conştienţi de importanţa sectorului agricol în economia românească, dar nu putem să nu observăm că argumentele în favoarea eliminării cu prioritate a taxei pe construcţiile speciale pentru agricultură se aplică cel puţin în aceeaşi măsură şi industriei de petrol şi gaze. Sectorul energetic este nu doar un mare contributor la bugetul de stat, un important angajator şi o destinaţie predilectă a investiţiilor. Energia este un domeniu strategic cu un impact major în ansamblul economiei - implicit şi în agricultură - care are nevoie de resurse energetice ieftine pentru un plus de competitivitate şi dezvoltare durabilă. În plus, de investiţiile în sectorul energetic depinde securitatea energetică a României, iar aceste schimbari permanente de abordare cu privire la regimul fiscal aplicat industriei de profil nu fac decât să aducă un plus de instabilitate la nivel naţional. Să nu uităm, bunăstarea şi confortul fiecăruia dintre noi depind de o industrie funcţională şi de securitatea energetică naţională“, a declarat Daniel Apostol, secretarul general al asociaţiei.

Potrivit organizaţiei, amânarea transmite un mesaj contrar aşteptărilor, care în ajunul lansării licitaţiilor pentru concesionarea unor noi perimetre petroliere, „sperau într-un climat investiţional stabil şi predictibil“.

„În condiţiile curente în care industria petrolieră funcţionează la cote de avarie, responsabilitatea deciziilor politice trebuie asumată real şi conştient şi nu doar la modul declarativ. Întreg spectrul politic a ajuns din nou la consensul de a sparge puşculiţa bugetară - aceea a industriilor permanent bun-platnice-, pentru a asigura  alte cheltuieli din banii publici, şi asta în loc să adopte măsuri eficiente de majorare a ratei de colectare a taxelor şi impozitelor şi de reducere drastică a evaziunii fiscale care continuă să prolifereze sub umbrela consensului politic“, mai precizează, secretarul general al ROPEPCA.

Asociaţia a fost înfiinţată în anul 2012 şi are 19 membri: Petrom, Repsol, Rompetrol, NIS Petrol, Panfora Oil & Gas (MOL Group), Hunt Oil, Stratum Energy, Winstar Satu Mare/Serinius Energy, Zeta Petroleum, Raffles Energy, ADX Energy, Amromco, Aurelian Petroleum, Beach Petroleum, Chevron Romania, East West Petroleum, Expert Petroleum, Fora Oil & Gas, Moesia Oil & Gas.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite