G7 analizează planul privind pachetul de ajutor de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, condus de SUA

0
Publicat:

SUA poartă discuții cu parteneri apropiați pentru a conduce un grup de aliați care ar acorda Ucrainei un ajutor de până la 50 de miliarde de dolari, cheltuielile masive urmând să fie rambursate cu profiturile excepționale obținute din activele rusești suverane care au fost înghețate - și care acumulează dobânzi - în special în Europa, transmite Bloomberg.

foto drapel Ucraina, soldat
Foto: Shutterstock

Planul este în curs de discuție în cadrul Grupului celor șapte națiuni, iar SUA fac presiuni pentru a ajunge la un acord atunci când liderii G7 se vor întâlni în Italia în iunie, potrivit unor persoane familiare cu propunerea. Discuțiile pe această temă au fost dificile, iar un acord ar putea dura încă luni, au spus aceștia.

Planul semnalează o demonstrație puternică de susținere din partea Washingtonului, după ce Congresul a aprobat în aprilie un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev, care a fost blocat timp de luni de zile din cauza disputelor partizane. De asemenea, mișcarea va exercita o presiune reînnoită asupra Uniunii Europene pentru a renunța la obiecțiile sale privind utilizarea activelor rusești imobilizate.

Purtătorii de cuvânt ai Departamentului Trezoreriei SUA și ai Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă au refuzat să comenteze.

Întrebat despre acest tip de propunere în care SUA sau un subset de țări din G-7 pun la dispoziție banii de ajutor, pe care UE îi va rambursa folosind activele înghețate, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că "este ceva ce discutăm".

"În mod ideal, este ceva la care am dori ca întregul G-7 să participe, să fie parte, nu doar ca Statele Unite să facă acest lucru singure", a declarat ea pentru Bloomberg într-un interviu acordat vineri la Sedona, Arizona.

Europa și SUA reprezintă peste 95% din ajutorul acordat Ucrainei

Întârzierea ajutorului financiar și militar a provocat avertismente tot mai urgente din partea oficialilor de la Kiev cu privire la riscul unei pătrunderi rusești în război, în timp ce forțele ucrainene se luptau cu rezervele tot mai mici de muniții.

Ultima evoluție survine după luni de discuții între aliați cu privire la modul de a lua în considerare temerile europene privind expunerea UE la riscurile utilizării activelor rusești înghețate, punând în același timp ajutorul pentru Ucraina pe o bază mai durabilă.

Majoritatea națiunilor europene s-au împotrivit confiscării totale a activelor și s-au arătat sceptice față de propunerile de care se tem că ar putea submina stabilitatea euro sau că le-ar expune la represaliile rusești. În esență, presiunile SUA se rezumă la găsirea unei modalități de a oferi Ucrainei cel mai mare sprijin posibil rapid, mai degrabă decât în sume mai mici, prin mobilizarea mai bună a profiturilor produse de activele înghețate, au declarat oamenii.

În contextul în care președintele Joe Biden se va confrunta cu o provocare din partea predecesorului său republican Donald Trump la alegerile din noiembrie, un element-cheie al eforturilor SUA este, de asemenea, de a proteja asistența aliată acordată Ucrainei de schimbările politice de pe ambele maluri ale Atlanticului. Trump și-a exprimat scepticismul cu privire la ajutorul acordat Ucrainei, iar diviziunile politice din SUA ar putea face dificilă aprobarea unui sprijin suplimentar pentru Kiev.

Țările G7 au imobilizat aproximativ 280 de miliarde de dolari din activele băncii centrale rusești ca răspuns la invazia președintelui Vladimir Putin în Ucraina din 2022, în februarie, majoritatea fiind deținute în Europa prin intermediul casei de compensare Euroclear, cu sediul în Belgia.

Activele rusești înghețate produs profituri excepționale

Aproximativ 159 de miliarde de euro din activele rusești înghețate au generat un profit net de 557 de milioane de euro (601 milioane de dolari) începând cu 15 februarie, potrivit rezultatelor financiare ale Euroclear pentru primul trimestru. De anul trecut, activele au generat un profit net de aproximativ 3,9 miliarde de euro.

Activele suverane rusești deținute de companie ar putea crește până la 190 de miliarde de euro până în 2028, pe măsură ce ajung la maturitate și se transformă în numerar, a declarat una dintre persoanele menționate.

Se așteaptă ca activele să genereze anual profituri excepționale de aproximativ 5 miliarde de euro, iar un element central al propunerii SUA este de a anticipa aceste venituri pentru a crește valoarea sprijinului pe care Ucraina îl primește pe termen scurt.

Mărimea ajutorului care ar urma să fie oferit imediat Kievului ar depinde de durata termenelor de rambursare a acestora și de perioada în care activele au fost imobilizate pentru a finanța obligațiunile, potrivit oamenilor.

O altă opțiune, raportată anterior de Bloomberg, ar fi ca aliații să emită obligațiuni în valoare de aproximativ 50 de miliarde de dolari prin intermediul unui vehicul cu scop special garantat de profiturile excepționale. Planurile actualizate ar urma să încerce să strângă sume similare.

Federația rusă înregistrează un avans militar semnificativ

Dezbaterea are loc în contextul în care armata rusă încearcă să avanseze de-a lungul liniei frontului împotriva forțelor ucrainene depășite de arme. Aliații americani și europeni ai Kievului s-au străduit să îi furnizeze muniții, iar eforturile ucrainenilor de a crește numărul de trupe au fost lente.

O problemă nerezolvată este cine va oferi garanții că fondurile vor fi rambursate în cazul în care activele rusești vor fi deblocate. Acest risc este considerat scăzut, având în vedere că națiunile G-7 s-au angajat să continue să blocheze fondurile până când Rusia va accepta să plătească pentru reconstrucția postbelică a Ucrainei, a declarat una dintre persoane.

Cea mai recentă propunere a SUA urmărește să abordeze îngrijorările anterioare ale unor aliați că utilizarea activelor în sine ar putea echivala efectiv cu confiscarea acestora. De asemenea, ea evită să impună o sarcină disproporționată asupra UE.

Cu toate acestea, ajungerea la un acord rămâne plină de dificultăți, au spus persoanele respective.

Acordul, dacă va fi convenit, ar înlocui unul elaborat de UE pentru a transfera profiturile excepționale de la Euroclear generate de activele înghețate începând cu 15 februarie pentru a sprijini Ucraina de două ori pe an. Acordul privind acel plan exclusiv al UE este așteptat încă din această lună, au declarat unele dintre persoane.

Conform planului UE, Euroclear ar păstra profiturile realizate înainte de această dată și ar reține o parte din veniturile ulterioare pentru a acoperi costurile și riscurile, cum ar fi eventualele confiscări de active în Rusia ca represalii. Veniturile sunt, de asemenea, supuse impozitării, un detaliu care a deranjat mai multe state UE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite