Franţa, România şi alte șapte state vor ca UE să îşi majoreze producţia de hidrogen prin utilizarea energiei nucleare

0
Publicat:

Franţa a decis să demareze o campanie pentru ca Uniunea Europeană să recunoască hidrogenul produs prin utilizarea energiei nucleare în regulile UE privind energiile regenerabile, însă unele state membre se opun acestei idei, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Energie nucleară. FOTO arhivă
Energie nucleară. FOTO arhivă

Miniştrii din Franţa, Polonia, Cehia, România şi alte cinci state membre UE au trimis săptămâna aceasta o scrisoare Comisiei Europene, în care îndeamnă executivul comunitar să revizuiască obiectivele UE privind energiile regenerabile, pentru a include hidrogenul produs prin utilizarea energiei nucleare.

Creșterea producţiei de hidrogen curat este esențială în planurile UE de a reduce emisiile de CO2 în industrii precum producţia de îngrăşăminte şi cea de oţel.

Hidrogenul utilizat acum de industria europeană este preponderent produs pe bază de cărbune şi gaze naturale, care emit CO2. Dar hidrogenul poate fi produs şi din electricitate, iar UE vrea să fixeze ţinte sectoriale pentru hidrogenul produs din electricitate regenerabilă.

În scrisoarea celor nouă state membre, consultată de Reuters, acestea susţin că Uniunea Europeană ar trebui să includă energia nucleară, care are emisii reduse de CO2 dar nu este o energie regenerabilă.

Vom crea stimulente egale pentru hidrogenul din surse regenerabile şi din surse cu emisii reduse de carbon. Obiectivele referitoare doar la hidrogenul din regenerabile ar limita viteza dezvoltării economiei pe bază de hidrogen”, se precizează în scrisoarea care a fost semnată şi de miniştrii din Bulgaria, Slovenia, Croaţia, Slovacia şi Ungaria.

70% din electricitatea produsă în Franţa este obținută în centrale nucleare, chiar dacă anul trecut acest procent a fost mai mic din cauza unor lucrări de mentenanţă. Celelalte state semnatare fie utilizează deja energia nucleară, fie intenţionează să construiască primele lor centrale.

Cine se opune inițiativei

Cel puţin nouă state membre se opun însă iniţiativei Franţei, printre ele fiind Germania, Danemarca, Austria şi Luxemburg, susţin oficialii consultaţi de Reuters.

Reprezentanții acestor ţări susţin că obiectivele UE ar trebui să se concentreze în exclusivitate pe sursele regenerabile, precum energia eoliană şi cea fotovoltaică, pentru a stimula extinderea masivă a regenerabilelor care este necesară pentru a reduce dependenţa Europei de combustibili fosili.

Este vorba de regenerabile. Energia nucleară nu este o formă regenerabilă de energie”, a declarat un oficial european care a atras atenţia faţă de posibila „diluare” a ţintelor regenerabile.

Disputa are loc într-un moment în care ţările membre şi parlamentarii europeni se pregătesc pentru negocieri, care vor avea loc săptămâna viitoare, cu privire la legea care va ghida expansiunea energiei regenerabile în Europa până la finele deceniului.

Negociatorii şi-au propus să adopte forma finală a legii în lunile următoare dar nu sunt de acord cu privire la alte subiecte, inclusiv dacă UE ar trebui să se angajeze să obţină 40% sau 45% din energia sa totală din surse regenerabile în 2030.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite