FOTO Ce se construieşte în locul Fabricii de bere Griviţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea cu lofturi
Clădirea cu lofturi

Proiectul se desfăşoară pe o suprafaţă de peste un hectar şi include patru monumente care vor fi restaurate şi convertite, precum şi două clădiri noi.

GALERIE FOTO

Fosta Fabrică, proiectul de restaurare şi conversie al fostei fabrici de bere Griviţa, cunoscută şi sub numele de fabrica Luther, a primit toate avizele necesare şi se estimează că va fi finalizat în 2020. 

Fosta Fabrică este un proiect de mixed-use, care va cuprinde peste 6000 mp de spaţii co-working şi shared office space, 187 de apartamente noi, 31 de lofturi, restaurante, br hanner group, orzautărie, berărie cu producţie in-situ şi restaurant, cocktail bar, cafenele, spaţii comerciale, spaţii de evenimente, peisagistică şi parcări. 

Fosta fabrică de bere Luther a fost începută în 1869, datorită construcţiei Gării de Nord, situată la vremea respectivă la marginea Bucureştiului şi inaugurată de regele Carol I. Fabrica era furnizor al Casei Regale, iar în 1900 la Expoziţia Universală de la Paris, cea mai importantă manifestare internaţională a vremii, aduce României medalia de aur pentru cea mai bună bere. Imediat după primirea distincţiei publicaţia Gazeta Săteanului consemna: “A trebuit ca escelenta bere produsă la marea fabrică de bere a doamnei Sofia Luther să concureze în străinătate cu cele mai renumite produse din toate locurile şi să dobândească medalia de aur la aceste expoziţiuni, pentru ca această bere să-şi poată ocupa locul ce pe drept i se cuvine. Numai după ce ne-au deschis streinii ochii ne-am convins…”. 

“Pe lângă efortul de restaurare şi arhitectura spectaculoasă a proiectului, Fosta Fabrică aduce un concept nou de parteneriat cu antreprenorii români invitaţi în proiect. Acest concept presupune, printre altele, finanţarea lor şi susţinerea unei comunităţi de afaceri româneşti care a fost implicată în proiect încă din faza de proiectare, pentru a ne putea adapta la nevoile lor concrete”, a declarat Mindaugas Valuckas, CEO şi Member of the Board Hanner Group. “Proiectul va rămâne în administrarea Hanner, singurele imobile care se vor vinde vor fi apartamentele noi şi lofturile”.

Proiect fosta fabrica de bere grivita

Noua dezvoltare păstrează întru totul spiritul fabricii Luther, deoarece fabrica a fost una dintre primele dezvoltări de mixed-use din Europa şi una dintre primele fabrici construite pe structură metalică din Europa. Includea centrele logistice şi de producţie, clădiri rezidenţiale pentru angajaţii fabricii, berării, terase, spatii de evenimente, teren de tenis, o piaţă centrală cu obelisc şi casa fondatorului. Orzăria şi Mălţăria au fost construite în stil art-deco cu ingineri din afara ţării, iar noua dezvoltare restaurează în detaliu toate elementele identitare ale arhitecturii originale. 

Mălţăria va fi convertită în 31 de lofturi unicat, aşa numitele “hard-lofts”, respectiv fabrică convertită în spaţii de locuit, păstrând toate elementele originale ale clădirii. Lofturile din Fosta Fabrică reprezintă o premieră pentru piaţa locală, fiind prima conversie de acest gen din România. Restaurarea monumentelor a presupus un grad extrem de ridicat de dificultate tehnică şi bugete semnificative. Arhitectura proiectului este semnată de biroul Tecon, arh. Bogdan Babici, în vreme ce structurile sunt gândite de profesorul Paul Ioan, considerat unul dintre cei mai experimentaţi specialişti de structuri şi structuri monumente din România. 

image

Fosta Fabrică este situată în centrul noului pol de office al Bucureştiului şi beneficiază de staţii de metrou în imediata apropiere, staţii de tramvai şi autobuz, prezenţa pasajului Basarab, a Gării de Nord şi a campusului universitar Politehnica. Amplasată la câteva minute de Piaţa Victoriei, Fosta Fabrică aduce o serie de servicii care vor fi necesare într-o zona care primeşte peste 200.000 mp de spaţii noi de office clasa A şi îşi propune să demonstreze că restaurarea de monumente, deşi dificilă şi complexă, este o soluţie care poate regenera oraşul şi care poate aduce profit, pe termen mediu şi lung, atât pentru urbe cât şi pentru dezvoltator. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite