Forbes. Frank Nuovo: omul din culisele succesului ,,Vertu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frank Nuovo se ocupă de designul Vertu de 12 ani
Frank Nuovo se ocupă de designul Vertu de 12 ani

De 12 ani, americanul Frank Nuovo proiectează unele dintre cele mai scumpe telefoane mobile din lume, Vertu. Dar este încă departe de a-şi fi pierdut entuziasmul şi inspiraţia.

Designerul Frank Nuovo apasă demonstrativ tastele din safir ale unui telefon Vertu Constellation Quest, în timp ce le împărtășește invitaţilor adunaţi în faţa sa povestea noii și preţioasei sale creaţii: primul smartphone proiectat sub semnătura Vertu. Minunăţia strălucitoare pe care americanul în vârstă de 50 de ani o ţine în mână este compusă din sute de piese din oţel inoxidabil, aur de 18 carate, piele și safir.

Toate acestea au fost asamblate manual de un singur om pentru ca lucrarea să fie desăvârșită. Împreună cu Perry Oosting, președintele companiei Vertu, Nuovo îl flanchează pe actorul Kevin Spacey și se pierde în mulţimea de vedete prezente la lansarea Vertu Constellation Quest. Peste un alt sfert de oră, Nuovo schimbă câteva cuvinte cu solistul Seal, apoi urcă sprinten somptuoasa scară interioară de marmură. Exclusivista petrecere londoneză din Lancaster House, care a avut loc la jumătatea lunii octombrie, era abia la început, dar anunţa deja o nouă reușită pentru Nuovo. În câteva minute își cucerise invitaţii cu noua lui bijuterie de peste 19.000 de euro!

Încă de când a pus pe hârtie viziunea sa despre cum ar trebui să arate un telefon mobil de lux, americanul de origine italiană Frank Nuovo a fost sigur că nu va da greș. Primele sale „muze" au fost ceasurile și bijuteriile de colecţie (Nuovo a folosit pentru prima oară șuruburi care se regăsesc în ceasurile elveţiene de mare precizie și care, acum, pot fi găsite în toate telefoanele Vertu). Se întâmpla în 1998. Patru ani mai târziu, primul model Vertu (Signature) ajungea în vitrina brandurilor destinate celor care nu-și aruncă niciodată ochii pe facturi. „Nu m-am gândit măcar o secundă că aș putea începe altceva decât un succes", se laudă designerul. Petrecerea de lansare a celui mai recent model (Constellation Quest) a celebrat, în egală măsură, și ascensiunea unui business de lux care s-a ţinut tare în faţa recesiunii. În primul semestru din 2010, veniturile Vertu, divizie a companiei finlandeze Nokia (cel mai mare producător de telefoane mobile din lume), au crescut cu 40% faţă de primele șase luni din 2009. Însă orice altă informaţie financiară legată de Vertu este păzită cu strășnicie.

O Viaţă în Design

În Hampshire, Marea Britanie, în cartierul general al companiei Vertu, 400 de angajaţi muncesc ca ideile lui Nuovo să devină realitate, ca mai apoi să le vândă în schimbul a mii și zeci de mii de euro. Dar fie că încrustează pietre preţioase, poleiesc cu aur sau îmbracă în piele ultimele găselniţe în materie de tehnologie pentru telefoanele mobile, toţi urmează întocmai indicaţiile creatorului. Până acum, Frank Nuovo nu s-a despărţit nici­odată de activitatea de creaţie și nici nu vrea să facă asta vreodată. La 11 ani cânta deja într-o formaţie, iar după terminarea liceului, tânărul Nuovo s-a înscris la Colegiul de Artă și Design din Pasadena (California, SUA), unde a studiat muzica și arta. În 1986, imediat după absolvire, a obţinut un post de designer la o subsidiară a BMW Group (Designworks USA). Aici a proiectat interioare pentru mașini, dispozitive electronice, piese auto, echipamente medicale pentru clienţii Designworks USA, majoritatea companii de top. Aterizase, așadar, într-un domeniu în care  a trebuit să înveţe să adapteze spiritul boem la rigorile industriale și să-și ascută simţul pentru afaceri. A reușit să facă asta atât de bine încât a fost numit director de design. În 1989, americanul a început să lucreze pentru Nokia prin intermediul Designworks. Primele sale creaţii pentru Nokia au fost modelele 101 și 121.

image

Finlandezii au speculat interesul crescut al lui Nuovo faţă de inovatoarele dispozitive mobile și l-au convins să treacă în barca lor. Astfel, în 1995, Frank Nuovo devine designer cu normă întreagă pentru Nokia. El este cel care a creat pentru Nokia prima echipă internaţională de design, deschizând noi centre de creaţie în Finlanda și Anglia, și punând bazele câtorva echipe de design în Danemarca, China, Germania, Japonia, dar și în Statele Unite.

De la Industrial la Lux

Frank Nuovo și-a petrecut cea mai mare parte a carierei sale încercând să obţină pentru Nokia cele mai bune produse, cu cele mai mici costuri posibile. Treptat, însă, a început să se imagineze creând telefoane mobile exclusiviste și chiar personalizate pentru fiecare client în parte.

image

În februarie 1998, Nuovo a început să facă primele schiţe care să vizualizeze un nou telefon mobil, inedit faţă de modelele de până atunci. Ideile sale i-au încântat pe membrii boardului Nokia, astfel că în luna octombrie a aceluiași an, Nuovo primește aprobarea să înfiinţeze o nouă divizie de telefoane mobile, una de lux. Timp de opt ani a lucrat în paralel pentru Nokia și noul său proiect, dar în 2006 a decis să se dedice exclusiv noii mărci al cărei nume semnifică „pasiune pentru obiectele fine de artă". Până atunci, patentase deja rubinele fixate între tastele telefonului, utilizarea fibrei de carbon (Vertu Ascent Motorsport) și prima tastatură ceramică din lume (Vertu Constellation).

Tot în 2006 a fost proiectat și cel mai scump telefon sub brandul Vertu, de această dată de către bijutierul francez Boucheron. Preţul unuia dintre cele opt telefoane Vertu Signature Cobra (încrustat cu două diamante, două smaralde și 439 de rubine) a ajuns la echivalentul a 235.000 de euro. În scurt timp, în lumea luxului s-a ajuns să se vorbească despre Nuovo ca despre un „Calvin Klein" al telefoanelor mobile. „Îmi place asta", recunoaște el, mucalit. Consideră, totuși, că telefoanele Vertu nu sunt încă „fashion items", așa cum sunt, de pildă, genţile Gucci sau Prada, ci doar și-au câștigat un loc călduţ în lumea accesoriilor. Nuovo este curtat de creatorii de modă, dar susţine că nu este nevoie ca brandul Vertu să se asocieze cu un designer notoriu pentru că „noi avem deja un nume". Frank Nuovo profită și de schimbarea evidentă în comportamentul cumpărătorilor, ale căror motivaţii au suferit mutaţii importante, mai ales ca urmare a evoluţiei tehnologice. „Un Vertu poate înlocui funcţionalitatea unui ceas, dar nu și un ceas Patek Philippe", clarifică el lucrurile.

image

Investiţie în Timp

Spiritul creator al lui Nuovo nu se limitează la Vertu. De ceva vreme, americanul își împarte timpul între Los Angeles și Europa. Mai exact, de când a pus bazele propriei sale firme de design, Design Studio Nuovo (California). Soţia lui, Trina, și alţi doi angajaţi gestionează, de aproximativ trei ani, contractele - de consultanţă, în cea mai mare parte - cu firme din Germania, Danemarca și Suedia. Asta în timp ce Nuovo zboară oriunde clienţii săi au nevoie de el.

Creatorul nu este pregătit să declare și cât încasează din toate proiectele sale pentru că, spune el, încă nu are cifre foarte încurajatoare de dezvăluit. „Când începi o afacere, nu faci bani, doar investești în timp", explică americanul. Investiţiile în timp au, însă, rezultate vizibile.

Ultimii doi ani și jumătate investiţi de Nuovo și echipa Vertu în pregătirea noului model au creat, din punct de vedere tehnic, un sistem care să știe în orice clipă unde ești, astfel ca, atunci când cobori din avion, telefonul tău să-ţi dea imediat ora corectă, fără să faci nimic. Doar aruncând o privire asupra ecranului.

Rafinament

Scamatoriile tehnologice și de design, cu fantezistele taste din safire, au atras și de această dată atenţia vedetelor londoneze la petrecerea de lansare. Cântăreaţa Holly Valance, Nick Candy, Ben Fogle, Brigitte Nielsen, Paloma Faith, David Gandy, Serena Rees, Phillip Treacy sau Parker Bowles s-au îngrămădit în impunătorul palat Lancaster House. În ciuda strălucitoarei petreceri și a notorietăţii invitaţilor, lumea Vertu este extrem de discretă și exclusivistă.

Întocmai cum și-a imaginat-o Nuovo. Posesorii acestor dispozitive-bijuterie nu vorbesc niciodată deschis despre aceste însemne ale bogăţiei lor. Se cunosc doar câteva nume precum fotbalistul David Beckham, actorii Gwyneth Paltrow și Brad Pitt sau producătorul de muzică Quincy Jones.  

Și dacă ne raportăm și la cele peste 1,2 miliarde de telefoane mobile care au fost vândute în întreaga lume numai în 2009 (potrivit companiei de cercetare Gartner), piaţa telefoanelor Vertu ni se va părea și mai exclusivistă. Dar designerul Frank Nuovo are încredere că va duce viziunea Vertu în direcţia care trebuie. Și că va vinde în continuare celor bogaţi telefoane cu accesorii și din materiale preţioase pe care nici nu știau că și le doresc.  

Citiţi mai multe detalii exclusive din culisele lansării londoneze a noului Vertu  în numărul 43 al revistei Forbes România.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite