Fondurile Programului Casa Verde Fotovoltaice, dedicat unităților de cult, au fost epuizate în 2 minute

0
Publicat:

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a publicat joi, în transparenţă decizională, Ghidul de finanţare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru pentru unităţi de cult şi instituţii publice din domeniul asistenţei sociale şi entităţi juridice non-profit din domeniul asistenţei sociale.

foto panouri fotovoltaice montate pe acoperiș
Fondurile Programului Casa Verde Fotovoltaice dedicat unităților de cult, s-a epuizat în de 2 minute

Conform unui comunicat al Ministerului Mediului, programul are caracter multianual şi se desfăşoară la nivel naţional, cuantumul finanţării fiind de maximum un milion de lei. Aceasta se acordă în procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, valoarea maximă finanţată fiind cea corespunzătoare unei puteri maxime instalate de 200 kW.

Finanţarea se realizează de către Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) din veniturile rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră încasate la Fondul pentru mediu, în limita creditelor de angajament şi bugetare prevăzute cu această destinaţie prin bugetul anual al Fondului pentru mediu, aprobat conform legii.

Anul acesta, programul Casa Verde Fotovoltaice, dedicat unităţilor de cult, a fost un real succes, fondurile epuizându-se în 1 minut şi 55 secunde. De aceea, am decis să dăm posibilitatea aşezămintelor monahale să beneficieze de sprijin financiar în montarea panourilor fotovoltaice. Practic, orice parohie şi biserică aparţinând cultelor religioase recunoscute ar putea beneficia de finanţare prin acest program. Independenţa energetică pe care programul o oferă atât beneficiarilor persoane fizice, cât şi unităţilor de cult, care au putut participa în premieră în acest an, este un pas înainte către oraşe mai verzi, comunităţi mai verzi, viitor energetic verde”, a menţionat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Vor fi eligibile proiectele ce corespund celor două criterii: putere instalată a sistemului de panouri fotovoltaice cuprinsă între 50 kW şi 200 kW şi valoare medie a tuturor facturilor de energie electrică, emise pentru locul de implementare, în ultimele 12 luni, care să depăşească 5.000 lei.

Programul va finanţa cheltuielile cu achiziţia, montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 50 kW şi o putere maximă instalată de 200 kW.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite