Fondurile de pensii private ar putea să aloce 3 milioane de euro pentru proiecte mari de infrastructură

0
Publicat:

Fondurile de pensii private ar putea să aloce 3 milioane de euro pentru proiecte mari de infrastructură, a declarat marți Mihai Călin Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

Fișicuri de monede puse în ordine crescătoare și un borcan pe care scrie Retirement
Fondurile de pensii private ar putea să aloce 3 milioane de euro pentru proiecte de infrastructură

"Fondurile de pensii caută investiţii pentru a plasa banii pe termen lung şi investiţii sigure, cu un cash-flow, un flux de trezorerie predictibil. În reglementarea fondurilor de pensii, 15% din portofoliu poate să fie alocat înspre proiecte de parteneriat public-privat, ceea ce înseamnă undeva la 3 milioane de euro, care ar putea să fie alocaţi înspre proiecte mari de infrastructură, de investiţii pentru România. Cuvântul cheie al acestui an trebuie să fie, pe lângă rezilienţă, parteneriat. Dacă reuşim să punem înainte proiecte puternice investiţionale, de parteneriat public-privat între stat şi sectorul privat, putem să deblocăm şi fonduri de investiţii, cum ar fi fondurile de pensii, înspre acest tip de investiţii", a menţionat Precup, la Forumul Investitorilor - 2023, organizat de ziarul Bursa.

Totodată, el a precizat că guvernarea a fost preluată la un deficit bugetar de peste 9%, anul trecut a fost încheiat cu un deficit bugetar sub 6%, respectiv 5,8%, iar anul acesta se îndreaptă spre 4,4%.

"Ne ţinem de ceea ce ne-am angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional, faţă de Banca Mondială, să aducem deficitul bugetar sub 3% În ce priveşte încrederea, din punctul meu de vedere, ca un om care vine din sectorul privat, am avut o surpriză plăcută să văd că românii preferă să-şi plaseze banii în titluri de stat decât să-i ţină la saltea sau să-i pună pe contul curent, ceea ce reflectă faptul că îşi transferă încrederea înspre Guvernul României", a adăugat secretarul de stat. 

Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 100,17 miliarde lei, la finalul lunii ianuarie, în creştere cu 11,75% faţă de nivelul înregistrat la aceeaşi dată din 2022, potrivit statisticii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite