Fonduri europene în agricultură. De unde vin primii bani pentru proiectele fermierilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Agriculturii vrea să-şi asume răspunderea pentru a acorda fonduri proiectelor fermierilor români începând cu luna viitoare.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat la Bruxelles, după o întâlnire pe care a avut-o cu comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, că vrea să pună la dispoziţia fermierilor primele fonduri europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 din primele luni ale anului 2015. Acest lucru ar urma să se întâmple pe răspunderea statutului român, pentru că în acest moment nu se aşteaptă ca proiectul ministerului să fie aprobat de Comisia Europeană, întrucât nu s-a adoptat un buget al Uniunii Europene pe 2015. 

„Cea mai importantă discuţie pe care am avut-o cu comisarul Phil Hogan s-a referit la stadiul în care se află negocierile privind aprobarea PNDR 2014-2020. Sigur că nu avem aşteptări privind aprobarea oficială a Programului în acest moment, pentru că acest lucru nu se va întâmpla până când nu va fi aprobat bugetul la nivel european, dar în luna martie 2014 vom avea o aprobare neoficială, până atunci România având posibilitatea să deschidă pe raspunderea statului membru anumite măsuri - cele de investiţii şi cele pentru tinerii fermieri. Ne-am angajat în faţa fermierilor că le vom pune la dispoziţie fonduri europene din primele luni ale anului şi vrem să ne ţinem de promisiune”, a declarat ministrul Constantin. 

Fonduri europene 2015. Bani pentru proiecte în agricultură

Din luna februarie ar putea fi acceptate primele proiecte pentru accesare fonduri europene 2015, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2020. 

Acest program pentru accesare de fonduri europene 2015 are 15 măsuri de finanţare, iar bugetul total este de 9,85 de miliarde de euro. 

   

Ministerul Agriculturii spune că fondurile pentru agriculturi, care vor fi pe lista de accesare fonduri europene 2015, se referă la diminuarea distanţei între producător şi consumatorul final, iar un foarte mare accent se va pune pe ferma de familie. Cei care vor depune proiecte pentru accesare fonduri europene 2015 în agricultură vor putea lua bani şi pentru dezvoltarea producţiei. 

   

Mai exact, asta înseamnă că un fermier care va depune un dosar pentru a obţine fonduri europene într-un proiect agricol ar lua 50% din bugetul de care are nevoie, iar jumătate trebuie să-i asigure el. Însă dacă depune şi un proiect de procesare, gradul de finanţare ar putea ajunge până la 70% bani europeni nerambursabili.  

Accesare fonduri europene 2015. Bani nerambursabili pentru tinerii fermieri

Din luna februarie, tinerii fermieri vor putea obţine până la 50.000 de euro fonduri europene nerambursabile pentru a dezvolta o afacere la ţară.

Pentru ca proiectul să fie eligibil, tânărul fermier trebuie să aibă până în 40 de ani şi să practice activităţi agricole. „O altă măsură pe care o avem în vedere este cea care ne va permite să contribuim la întinerirea forţei de muncă din agricultura, respectiv măsura pentru tinerii fermieri, prin care aceştia vor beneficia de fonduri europene nerambursabile în valoare de 50.000 de euro nerambursabili”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite