FMI atacă indirect reducerea TVA. Tolosa: România trebuie să atragă capital şi tehnologii, nu să stimuleze consumul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul Monetar Internaţional (FMI) recomandă Guvernului să îşi concentreze eforturile spre atragerea de investiţii şi tehnologii, atrăgând atenţia că stimularea consumului pe o perioadă mică nu reprezintă o „scurtătură“ către prosperitate, a afirmat reprezentantul pentru România, Guillermo Tolosa.

„Noi credem că România trebuie să se gândească cum să atragă investiţii, capital şi tehnologii. Stimularea consumului pe termen scurt nu este o scurtătură către prosperitate . În acest moment, credem că aceasta trebuie să fie prioritatea Guvernului. Noi am avertizat despre pericolele care pot apărea. Sperăm să nu se compromită iniţiativele trecute prin Parlament fără să se ia nişte măsuri de compensare. Trebuie să se ia nişte măsuri de compensare a reducerii TVA, altfel măsurile ar putea fi compromise“, a declarat joi Tolosa la o conferinţă organizată la sediul BNR.

El a punctat câteva dintre problemele şi obstacolele cu care România se confruntă, una dintre ele fiind infrastructura, care nu există încă în acest moment şi reprezintă o problemă care trebuie luată foarte în serios şi pentru care Guvernul trebuie să cheltuie „nişte bani“.

„Pe de altă parte, România este un loc unde este bine să faci afaceri, dar aici apar câteva probleme, cum ar fi arieratele. Ele ar putea părea o chestiune tehnică, anumite întârzieri la plată. România a progresat foarte mult, dar încă există o poveste cu un investitor sau un contractor străin care nu a fost plătit, chiar şi după o hotărâre judecătorească. Aceste poveşti sunt ceva izolat, reprezintă o problemă măruntă, nu afectează toate contractele de investiţii, dar informaţiile se răspândesc rapid şi ajută să se formeze această imagine - dacă te duci în România, nu-ţi iei banii înapoi. Şi de ce să te duci să investeşti resurse într-o ţară dacă nu-ţi iei banii înapoi? Deci impactul financiar este mic, dacă vorbim de plata arieratelor, dar impactul la nivelul percepţiei este imens“, a spus Tolosa.

El apreciază că percepţia că România este o ţară riscantă pentru investitori este absolut nefondată.

Altă problemă o reprezintă evaziunea fiscală, dar aceasta nu este o problemă tehnică, ci înseamnă că o ţară colectează mai puţin şi trebuie, ca urmare, să aibă cheltuieli mai mici.

„Este un lucru important, dar nu cel mai important din întreaga poveste. De fapt, România are acum resurse disponibile pe care nu le poate cheltui, probabil că le va irosi într-un fel sau pe care le va canaliza către infrastructuri. Evaziunea este distribuită inegal între firme. Aceasta înseamnă că există o percepţie din afara României, că nu toată lumea joacă egal, că vor fi întotdeauna nişte concurenţi care fac evaziune fiscală şi, în acest context, este greu să investeşti, mai ales că nu este predictibil dacă o să reuşeşti“, a punctat reprezentantul FMI.

Tolosa menţionează că e nevoie de o poziţie mai puternică a Guvernului împotriva evaziunii fiscale, nu pentru a exista resurse la bugetul de stat, ci pentru a încuraja oamenii să investească în România.

Pe de altă parte, reprezentantul FMI a apreciat progresele realizate de România, despre care a spus că are potenţialul de a deveni una dintre economiile cele mai dezvoltate din Europa.

În contextul unor indicatori macroeconomici solizi şi a unor politici fiscal-bugetare sănătoase, cu o economie care prezintă o creştere sustenabilă, Tolosa apreciază că România nu mai are nevoie de ajutorul FMI.

„Vreau să mai menţionez un lucru, o rază de speranţă care n-a fost pusă în lumină: Europa rămâne o maşină a convergenţei, cea mai de succes din istorie şi încă este astfel. În acest context, perspectivele României sunt cele de convergenţă. România este pe drumul cel bun spre convergenţă, suntem absolut siguri de acest lucru, iar pilonii principali ai acestei bune direcţii îi reprezintă mediul macroeconomic. Nicio ţară nu a ajuns la convergenţă prin inflaţie, cu deficite mari, prin intrarea în incapacitatea de plată. Noi am accentuat şi eforturile de luptă anticorupţie; România ia aceste lucruri foarte în serios“, a adăugat Tolosa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite