Firmele din România vor plăti impozit pe cifra de afaceri în locul celui pe profit, din 2018. Consultant: va aduce o nouă procedură de infringement

0
Publicat:
Ultima actualizare:
impozite zero

Toate firmele din România vor plăti, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit, care va dispărea, prevede noul program de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE. Consultanţii fiscali spun că măsura ne va atrage o nouă procedură de infringement.

UPDATE 19.10 Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, la Parlament, că ideea eliminării impozitului pe profit şi înlocuirea lui cu impozitarea cifrei de afaceri a apărut după ce a observat că multinaţionalele raportează un profit de trei ori mai mic decât companiile româneşti, adăugând că trebuie făcut astfel încât toate firmele care acţionează în România să plătească impozit pe profitul pe care îl fac.

”Am înţeles că Guvernul face o analiză serioasă şi obligatorie. Avem nişte cifre: companiile mari multinaţionale, pe care trebuie să le sprijinim în continuare, au o cifră de afaceri de vreo 580 de miliarde de lei. Companiile româneşti au o cifră de afaceri de 550 de miliarde de lei. Cele care au o cifră de afaceri de 580 de miliarde, raportează doar 9 miliarde profit impozabil. Celelalte, româneşti, care au 550 de miliarde cifră de afaceri, raportează 27 de miliarde de lei profit impozabil. De trei ori mai mult”, a explicat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a spus că Guvernul trebuie să determine cauzele acestei situaţii.

UPDATE 15.15 „Impozit pe cifra de afaceri în loc de impozit pe profit - noua găselniţă de a mai stoarce ceva bani de la firme, din 2018, conform noului program de guvernare”, declară consultantul fiscal Adrian Benţa.

Potrivit lui, aceasta este „altă gogoriţă ce va aduce o nouă procedură de infringement împotriva României că astfel de «tehnici de taxare» sunt interzise de art. 31-33 din directiva 388/77 privind impozitarea profitului”.

De asemenea, profesorul de matematică Ştefan Vlaston declară: „În anul 1977, odată cu reglementarea TVA, Uniunea Europeană a introdus o interdicţie împotriva altor impozite pe cifra de afaceri (Directiva 77/388/CEE). O astfel de taxă pe cifra de afaceri, nefiind deductibilă, ar împiedica libera circulaţie a mărfurilor şi serviciilor. Asa ca nu poate fi introdusă în noul PG”.

*** 

Măsura, o mare noutate fiscală, aduce beneficii statului, care încasează bani indiferent dacă firmele fac sau nu profit, şi dezavantajează puternic companiile, care vor plăti sume tot mai mari pe măsură ce se dezvoltă.

Măsurile sunt justificate prin faptul că România are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la buget din Uniunea Europeană.

"Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România, (impozit pe cifra de afaceri) începând cu 1 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit şi va avea 2 sau 3 trepte de impozitare", arată noul program de guvernare.

Dacă va fi aplicată, măsura va elimina cota unică de 16%, în vigoare din 2005, şi va schimba complet modul de taxare a afacerilor din România.

În plus, o taxă nouă va fi introdusă pentru companiile din energie.

"În ceea ce priveşte impozitarea profitului, o restabilire a echităţii considerăm noi că reprezintă impozitarea suplimentară a profiturilor obţinute din extracţia de resurse natural şi neprelucrate în România, cu cel puţin 20%, prin adoptarea noii legi a redevenţelor, cel târziu la finan lul anului 2017", mai arată documentul.

Programul de guvernare prevede şi alte măsuri noi faţă de programul iniţial de guvernare, din ianuarie.

"Intenţionăm constituirea unei direcţii în cadrul ANAF (şi cooperare cu Registrul Comerţului) pe tematica firmelor cu pierderi continue (peste 3 ani la rând), companiilor care au cifra de afaceri nulă şi a creditelor acordate de acţionarii privaţi propriilor firme cu pierderi precum şi consolidarea Direcţiei de Preţuri de Transfer din aceeaşi instituţie", arată documentul.

Programul PSD propune înăsprirea legislaţiei privind firmele, astfel că, până la 31 decembrie 2019, firmele cu capital negativ vor fi obligate să-şi reîntregească capitalul, iar o persoană nu va mai putea înfiinţa o societate un anumit număr de ani după două insolvenţe.

"Totodată, vom modifica legea insolvenţei cel târziu până la 1 noiembrie 2017 astfel încât o firmă să nu poată rămâne în faliment mai mult de doi ani sau, dacă nu-şi respectă planul de conformare, pe o perioadă mai mare de şase luni", arată noul program de guvernare.

PSD anunţă şi măsuri mult mai dure pentru combaterea muncii la negru.

"Majorarea drastică a amenzilor/penalităţilor pentru evaziune si muncă la negru. Inspectorii de muncă vor avea dreptul să stopeze activitatea firmelor care folosesc munca nedeclarată. Realizarea de către autorităţi a unei baze de date online cu toţi lucrătorii angajaţi (ID, fotografii) în sectoarele cu incidenţă mare a muncii la negru; angajatorii vor fi obligaţi să-şi actualizeze informaţiile odată cu angajarea/concedierea de personal şi să notifice autorităţile care administrează contribuţiile sociale", mai arată programul de guvernare.

Termenul de aplicare a măsurilor este 1 ianuarie 2018.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite