Facturile la energie electrică cresc cu 0,8%, de la 1 noiembrie 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producătorul de energie electrică cere o majorare de 20%

Factura lunară la energie electrică pentru o casă va creşte cu 0,8%, după ce ponderea taxei de cogenerare s-a majorat, arată o analiză realizată de Asociaţia Energia Inteligentă.

În anul 2011 românii au fost obligaţi să achite o „taxă” de cogenerare pentru fiecare MWh consumat, cu scopul finanţării construcţiei de noi centrale/modernizarea celor existente, care să aibă o eficienţă superioară şi astfel să ajungă să producă energie electrică şi termică mult mai ieftină în viitor, respectiv să se ajungă ca într-un termen de cca. 5-10 ani costurile cu energia să fie mai mici şi consumatorii să ajungă să plătească mai puţin.

Cu alte cuvinte consumatorii plăteau o sumă de bani în avans, se înlocuiau/modernizau centralele existente, cu unele care vor consuma mult mai puţin şi astfel efortul consumatorilor era răsplătit prin faptul că vor plăti mai puţin în viitor.

„Un principiu sănătos. Dar ce avem astăzi la 9 ani de la introducerea «taxei» de cogenerare: foarte puţine centrale de cogenerare care să aducă speranţa unei facturi mai mici în viitor sau chiar siguranţa accesului la energie termică; preţurile energiei electrice pentru populaţie au crescut în aceeaşi perioadă pentru populaţie cu 48,58%;valoarea «taxei» de cogenerare s-a triplat în cei 9 ani de la introducerea ei”, arată Asociaţia.

Astfel, de la 1 noiembrie 2020 „taxa” de cogenerare creşte de la 19,14 lei/MWh (16,09 lei/MWh fără TVA) la 28,97 lei/MWh (24,25 lei/MWh fără TVA).

Ponderea „taxei” de cogenerare în factura unei case cu un consum mediu lunar de 120KWh era înainte de 1 noiembrie 2020 de 3% şi va ajunge în prezent la 3,75%, respectiv ridică valoarea facturii lunare pentru o casă cu 0,8%.

„Valoarea creşterii facturii de energie electrică nu este mare, în schimb impactul «deturnării» banilor «investiti» de consumatori pentru un viitor mai bun (siguranţa aprovizionării şi speranţa unor preţuri mai mici la energie electrică), prin construirea unor centrale de înaltă eficienţă se va răsfrânge puternic asupra acestuia. Specularea unor articole din Directiva Europeana privind producerea de energie electrică în cogenerare de înaltă eficienţă (Directiva 2004/8/CE), care a permis continuarea «subvenţionării mascate» (interzisă de practicile Uniunii Europene) a sistemului de producţie a energie termice, prin această «taxă» de cogenerare de pe facturile consumatorilor. Directiva Europeană prevedea dezvoltarea de centrale de cogenerare cu randamente de 75-80%, respectiv centrale în care costurile cu combustibilul se reduce de 2,5 ori, permitţând astfel posibilitatea reală de scădere a preţului energie electrice şi energie termice (randamentul CET urilor romanesti vechi fiind estimată în unele lucrări la cca 30%). Lipsa căldurii, lipsa apei calde, preţurile tot mai ridicate la energie şi căldură, sunt un efect direct şi al acestor acţiuni care făceau să pară că totul este bine şi frumos”, arată Asociaţia.

Potrivit Asociaţiei, după 9 ani de „investit” (construcţia unor centrale de cogenerare de înaltă eficienţă), consumatorii nu regăsesc obiectivele acestea, dar sunt şi vor fi răsplătiţi cu taxe tot mai mari, deoarece şi problemele sunt tot mai mari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite