Facturi mai mari la energie, în ciuda economisirii și a plafonării prețurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulți români trebuie vor primi facturi mai mari decât se așteptau, chiar dacă se încadrează în consumul lunar prevăzut de lege, susține expertul în energie Dumitru Chisăliță.

Facturi mai mari la energie, în ciuda plafonării prețurilor. Foto Adevărul
Facturi mai mari la energie, în ciuda plafonării prețurilor. Foto Adevărul

După ce au fost îndrumați să facă economie la energie electrică, pentru că astfel vor beneficia de preț plafonat, oamenii constată că deși au redus factura lunară din august 2022 sub 255 lei/kWh, în loc să aibă pe factură prețul promis plafonat de 0,8 lei/kWh constată că au prețul de 1,8 lei/kWh. Adică pentru un apartament cu 3 camere care a consumat 250 kWh în luna august 2022, proprietarul în loc să achite 200 lei, va achita 450 lei (2,25 ori mai mare). De ce? Pentru că Legea prevede că se aplică prețul plafonat, doar dacă consumul mediu anual din anul 2021 este sub 255 / 300 kWh. Oamenii trebuie să știe că dacă nu ai făcut economie la energie în 2021, degeaba faci economie la energie anul acesta, că nu primești în luna curentă prețul plafonat promis, pe factură va fi prețul pieții (cel puțin dublu față de prețul plafonat)”, susține Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI).

În ce privește consumul de gaze naturale, specialistul spune că „după ce au fost asigurați că nu va crește prețul la gaze, cca. 40% din consumatorii casnici de gaze vor achita în iarna 2022/2023, prețuri plafonate, care vor fi până la dublu față de prețul mediu plătit pentru gaze în iarna 2021/2022”.

Astfel, în iarnă o casă din această categorie, care consuma 6.000 kWh/luna, anul trecut proprietarul achita pentru gaze 1.020 lei/lună, anul acesta urmează să achite până la 1.860 lei/lună”, precizează Chisăliță.

„Liberalizarea pieței de energie s-a făcut defectuos”

Specialistul subliniază că o mare parte din vină pentru aceste prețuri exorbitante aparține celor care au legiferat liberalizarea pieței de energie. „Trebuie să admitem că situația de față a apărut urmare a modului defectuos în care s-a pregătit liberalizarea pieței de energie. Asociația Energia Inteligentă a fost singura entitate care în decembrie 2020, în mod oficial a cerut suspendarea temporară, a liberalizării pieței de energie, care se pregătea a fi realizată la 1 ianuarie 2021, printr-o scrisoare deschisă adresată Primului Ministru, Președintelui Senatului și Președintelui României (nu pentru că liberalizarea nu este, teoretic bună, ci pentru că românii nu a fost pregătiți pentru liberalizarea pieței de energie)”, notează expertul.

Potrivit acestuia, în perioada 2020 – 2022 membrii AEI au prezentat 1006 de opinii scrise despre modul dezastruos în care se fac politicile publice în domeniul energiei GDRP, OUG 118/2021, Legea 259/2021OUG 27/2022, OUG 119/2022 etc., au avertizat asupra creșterilor de preț care urmează, au prezentat neconformitățile din neumăratele acte legislative prezentate de autorități, au prezentat planuri de măsuri pentru prevenirea unor situații de criză.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite