Fabrica Dacia se va închide temporar. Ce se întâmplă cu cei 14.000 de angajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foro arhiva Adevărul
foro arhiva Adevărul

Conducerea Automobile Dacia a stabilit închiderea temporară a uzinei, în urma discuţiei cu sindicatele hotărându-se trimiterea celor aproape 14.000 de angajaţi în şomaj tehnic.

Ion Iordache, vicepreşedintele Sindicatului Automobile Dacia, a anunţat că producţia fabricii auto se va opri joi, 19 martie, până la data de 5 aprilie, cu posibillitate de prelungire.

„Sunt convins că vom primi ajutor de la stat”, a declarat sindicalistul la Digi 24, precizând că cei 13.500 de angajaţi vor primi şomaj tehnic în valoare de 85% din salariu, aşa cum este prevăzut în contractul colectiv de muncă.

Negocierile cu patronatul Uzinei de la Mioveni pentru oprirea temporară a lucrului au început la ora 9,00 a zilei de miercuri.

”Avem această întâlnire pentru a stabili un program de închidere a uzinei, să vedem dacă oprim lucrul joi sau vineri. E vorba de 14.000 de oameni, trebuie să îi protejăm, nu putem continua aşa. Trebuie să găsim o soluţie pentru a intra în şomaj temporar. E greu să îi protejăm pe muncitori în uzină, sunt multe spaţii comune în care intră în contact”, a declarat Iordache pentru G4Media.ro.

Uzina Dacia este cel mai mare angajator în industrie din România.

Marţi, compania Ford a anunţat că angajaţii fabricii de la Craiova vor intra în şomaj tehnic începând de joi, 19 martie, şi vor beneficia de o indemnizaţie de 78% din salariul de bază, după ce conducerea grupului a luat decizia de a suspenda temporar producţia la principalele fabrici din Europa.

Ford România trimite 6.000 de angajaţi în şomaj tehnic

Criza provocată de Covid-19, care a determinat deja închiderea a fabricilor deţinute de trei mari producători auto din Europa, se propagă şi asupra României: Ford este nevoit să trimită în şomaj tehnic 6.000 de angajaţi.

Potrivit liderului Sindicatului Ford Craiova, Maria Manea, angajaţii fabricii de maşini din Craiova, vor fi trimişi în şomaj tehnic în perioada 19 martie - 5 aprilie.

Producătorul american de maşini a luat această măsură din cauza pandemiei de coronavirus.

Maria Manea, lider Sindicatul Ford Craiova, a declarat pentru Mediafax că angajaţii vor primi 78 la sută din salarii în această perioadă, dar că este posibil ca nu toată lumea să stea acasă.

„În perioada 19 martie - 5 aprilie 2020, angajaţíi Ford intră în şomaj tehnic. Vor fi plătiţi cu 78 la sută din salariu. Deocamdată nu ştim metodologia de aplicare.

Ne-au fost date informaţii că se întrerupe activitatea. Bănuiesc că mai sunt activităţi care nu necesită întrerupere, dar asta vom vedea. Din cauza coronavirusului a fost luată această măsură”, a declarat, marţi, Maria Manea, liderul Sindicatului Ford Craiova.

Fabrica de maşini de la Craiova are peste 6.000 de angajaţi. Fabrica nu a transmis, încă, oficial, un punct de vedere referitor la informaţiile care au ajuns la angajaţi.

   

Volkswagen a anunţat deja că va închide aproape toate uzinele europene pentru două - trei săptămâni, din cauza crizei coronavirusului.

Luni, Renault a anunţat că va suspenda temporar producţia la 12 dintre fabricile sale. Vor fi afectate 12 uzine cu 18.000 de angajaţi. 

Şi grupul auto francez PSA (proprietarul mărcilor Peugeot, Citroën, Opel) a anunţat luni închiderea tuturor uzinelor sale din Europa, din cauza pandemiei de coronavirus .

Şi cel mai mare angajator din judeţul Olt, fabrica Pirelli, care are în Slatina capacităţi de producţie în care sunt angrenaţi aproximativ 4.000 oameni, a decis să-i trimită în şomaj tehnic.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite