Cinci ţări din CEE vor ca embargoul vizând importurile de cerealele din Ucraina să fie prelungit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a declarat vineri că Polonia, Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia sprijină extinderea, până la finalul anului, a interzicerii de către UE a importurilor de cereale din Ucraina către acele ţări, transmite Reuters.

Embargoul vizând importurile de cerealele ucrainene a fost prelungit în iunie, Foto: Arhivă Adevărul
Embargoul vizând importurile de cerealele ucrainene a fost prelungit în iunie, Foto: Arhivă Adevărul

,,Sprijinim interzicerea importurilor în ţările noastre până la finalul anului. Vreau să spun, chiar în cazul în care nu se aprobă prelungirea, unele ţări vor introduce propriile lor restricţii. Declaraţia noastră este clară", a declarat ministrul polonez al Agriculturii, la o conferinţă de presă.

De asemenea, miniştrii Agriculturii din Polonia, Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia au fost de acord să sprijine subvenţiile pentru tranzitul cerealelor şi vor ca alte produse să fie adăugate pe lista interdicţiilor de import, cum ar fi zmeura, în cazul Poloniei, a adăugat oficialul, informează Agerpres.

În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Această interdicţie urmează să expire pe 15 septembrie.

Joi, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban a transmis că Ungaria își dorește ca interdicţia aprobată de UE privind vânzările interne de cereale ucrainene în cele cinci state membre ale UE care se învecinează cu Ucraina să fie prelungită dincolo de actualul termen la care ar urma să expire, care este 15 septembrie.

Ungaria va cere UE să prelungească interdicţia începând cu 16 septembrie", a declarat Gergely Gulyas, într-un briefing de presă, adăugând că Ungaria este pregătită să reimpună o interdicţie naţională de import dacă UE nu prelungeşte măsura.

Înainte ca măsura să primească aprobarea UE, ţările central-europene, cu excepţia României, au impus interdicţii unilaterale la începutul acestui an asupra importurilor de cereale ucrainene pentru a-şi proteja producătorii interni, după o creştere bruscă a exporturilor de cereale ucrainene în cele cinci state în 2022 şi la începutul anului 2023.

Actualul acord UE pentru protejarea fermierilor din cele cinci state urmează să expire luna viitoare, iar ţările central-europene doresc ca acesta să fie prelungit cel puţin până la sfârşitul anului.

La începutul lunii august, ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a anunțat că țara sa își va închide granița pentru cerealele ucrainene după 15 septembrie, transmitea Ukrinform.

Chiar dacă UE nu va lua o astfel de decizie, noi vom închide granița pentru produsele ucrainene după 15 septembrie. Cred că unele dintre cele cinci țări din prima linie vor face la fel. Acest lucru nu este împotriva nimănui, ci pentru bunăstarea fermierilor polonezi”, a spus atunci Robert Telus.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite