Experți: Băncile europene pot face față unei noi crize economice și imobiliare

0
Publicat:

Majoritatea băncilor din Germania şi Europa vor putea face faţă unei crize pe piaţa imobiliară şi a birourilor, cuplată cu o perioadă de slăbiciune a economiei, au declarat luni oficiali bancari de rang înalt, la o conferinţă care a avut loc la Frankfurt.

Foto clădire generică de bancă
Băncile europene pot face față unei noi crize economice

"În calitate de supervizori, nu trebuie să fim nervoşi. Avem instrumente şi interacţionăm cu aceste riscuri din stadiul preliminar. Dar urmărim evenimentele cu multă atenţie", a afirmat Claudia Buch, noul preşedinte al Consiliului de supraveghere al Băncii Centrale Europene, citată de DPA.

La rândul său, Raimund Roseler, şeful supervizării bancare în cadrul BaFin, autoritatea de reglementare în sectorul financiar din Germania, a explicat că există temeri privind finanţarea proprietăţilor comerciale.

"Dar băncile germane sunt bine capitalizate şi din acest motiv vor supravieţui unor turbulenţe severe, cu condiţia să fie în regulă gestionarea riscului şi guvernanţa", a adăugat oficialul german.

Din cauza tendinţei de a lucra de acasă, care a redus cererea de spaţii de birouri, piaţa pentru aceste proprietăţi este sub presiune în multe ţări. În noiembrie, colapsul companiei imobiliare austriece Signa Holding a afectat piaţa proprietăţilor comerciale din Germania şi Austria, unele bănci majorându-şi rezervele pentru a face faţă oricăror pierderi.

Ambii supervizori au scos în evidenţă problemele de pe piaţa proprietăţilor comerciale din SUA. Dar Roseler a remarcat că puţine bănci germane au expunere pe acea piaţă. "Nu am niciun motiv de îngrijorare", a declarat oficialul BaFin.

Arătând că există slăbiciune pe piaţa imobiliară germană iar anumite bănci "sunt extrem de expuse", Röseler a subliniat că sunt puţine care ar fi sever afectate.

Există o slăbiciune economică și pe piața din România, care a fost alimentată de dezechilibrul masiv între prețuri și produse. Sărăcia și inflația, alături de scăderea creșterii economice, a producției industriale și a consumului, vor marca anul 2024, anunță analistul economic Adrian Negrescu, într-o analiză pentru „Adevărul”. Și tot el spune că în ultimii trei ani românii și-au pierdut aproape jumătate din puterea de cumpărare.

Și veștile proaste nu se opresc aici. Dacă autoritățile mizează pe scăderea inflației, Adrian Negrescu vede, la fel ca și experții Băncii Naționale, o creștere, cel puțin în primele trei sau patru luni ale anului. Noile măsuri fiscale, scumpirea carburanților și mai ales menținerea prețurilor la energie nejustifict de sus sunt principalele cauze ale acestei intensificări.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite