Îngrijorările legate de o nouă criză economică cresc, odată cu datoriile globale, ajunse la o sumă record

0
Publicat:

O creștere bruscă a costurilor împrumuturilor guvernamentale a pus în centrul atenției datoriile mari, investitorii cerând compensații mai mari pentru a deține obligațiuni pe termen lung.

Îngrijorările legate de o nouă criză economică cresc, odată cu datoriile globale
Îngrijorările legate de o nouă criză economică cresc, odată cu datoriile globale

Datoriile record, ratele ridicate ale dobânzilor, costurile legate de schimbările climatice, cheltuielile cu sănătatea și pensiile pe măsură ce populația îmbătrânește, precum și politica dezbinată alimentează temerile privind o criză a piețelor financiare în marile economii dezvoltate.

Peste 80% din creșterea de 10 miliarde de dolari a datoriei mondiale în prima jumătate a anului, ajungând la un nivel record de 307.000 de miliarde de dolari, a provenit de la economiile dezvoltate, potrivit Institutului de Finanțe Internaționale.

Statele Unite, unde lupta în jurul limitei de îndatorare a adus-o aproape de o incapacitate de plată, Italia și Marea Britanie sunt cele mai îngrijorătoare, au declarat pentru Reuters peste 20 de economiști proeminenți, foști responsabili politici și mari investitori.

Aceștia nu se așteaptă ca o economie dezvoltată să se lupte cu plata datoriei, dar spun că guvernele trebuie să prezinte planuri fiscale credibile, să majoreze taxele și să stimuleze creșterea pentru a menține finanțele gestionabile. Tensiunile geopolitice sporite se adaugă la costuri.

Un mediu fragil, cu rate mai mari și un sprijin tot mai redus din partea băncii centrale, crește riscul ca un pas greșit în materie de politici să declanșeze o criză pe piață, așa cum a arătat criza „mini-bugetară” din 2022 din Marea Britanie.

Peter Praet, fost economist-șef la Banca Centrală Europeană, a declarat că, deși datoria pare încă sustenabilă, perspectivele sunt îngrijorătoare, având în vedere nevoile de cheltuieli pe termen lung.

Puteți lua multe, multe țări în prezent și veți vedea că nu suntem departe de o criză a finanțelor publice”, a spus Praet, care s-a alăturat BCE în timpul crizei datoriilor din 2011.

Dacă aveți un accident sau o combinație de evenimente, atunci intrați într-un fel de proces dinamic neliniar negativ. Acesta este un lucru care reprezintă o posibilitate reală

Nevoile mari de finanțare și băncile centrale care își retrag sprijinul sporesc incertitudinea prețurilor pentru investitori, a declarat Sophia Drossos, economistul-șef al fondului de hedging Point72 Asset Management.

Nivelul deficitului și al datoriei ne face să ne simțim inconfortabil”, a declarat Daniel Ivascyn, director de investiții la gigantul de obligațiuni PIMCO, care este puțin reticent în a deține o obligațiune pe termen mai lung.

Planurile de cheltuieli lipsite de credibilitate au fost considerate ca fiind cele mai susceptibile de a declanșa turbulențe pe piață.

Pe termen mai lung, „traiectoriile datoriei publice reprezintă cea mai mare amenințare la adresa stabilității macroeconomice și financiare”, a declarat Claudio Borio, șeful departamentului monetar și economic al Băncii Reglementelor Internaționale.

Lumea economică are anumite puncte slabe

Disputele bugetare au afectat credibilitatea Statelor Unite, ceea ce a dus la pierderea ratingului de top AAA.

Olivier Blanchard, senior fellow la Peterson Institute for International Economics, s-a arătat cel mai îngrijorat de situația Statelor Unite, având în vedere „un proces bugetar politic defectuos” și deficite primare mari.

Cum se termină? Suspectez că nu prin default, ci atunci când piețele vor începe să își reflecte îngrijorările în prețurile Trezoreriei, printr-o criză politică și o ajustare potențial urâtă”, a declarat fostul economist-șef al FMI.

Ray Dalio, de la fondul de hedging Bridgewater Associates, se așteaptă la o criză a datoriilor SUA.

Un purtător de cuvânt al Trezoreriei americane a subliniat comentariile recente ale secretarului Janet Yellen privind deficitul bugetar și creșterea ratelor.

Yellen a declarat săptămâna trecută pentru Wall Street Journal că guvernul s-a angajat la o „politică fiscală sustenabilă” și că bugetul ar putea fi ajustat pentru a asigura acest lucru.

Datoria de 2.400 de miliarde de euro a Italiei este în centrul atenției în Europa, unde FMI a declarat că datoriile mari fac guvernele vulnerabile la criză. Prima de risc a datoriei a sărit luna aceasta, deoarece a redus creșterea și a majorat previziunile privind deficitul bugetar. Scope Ratings a avertizat că Italia ar putea fi neeligibilă pentru un program crucial de achiziționare de obligațiuni de către BCE.

Creșterea din nou a ratei datoriei Romei ar face mai probabilă o retrogradare. Acest lucru riscă să aibă „ramificații semnificative” pentru sudul Europei, a declarat Jim Leaviss de la M&G Investments.

Ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, a declarat că nu se teme de o retrogradare, dar nu o poate exclude. Ministrul a refuzat să comenteze pentru acest articol. Creșterea scăzută a menținut datoria Italiei la un nivel ridicat, un risc pentru întreaga Europă și pentru Marea Britanie, unde planurile de strângere a curelei vor diminua investițiile publice.

„Dacă nu avem o perspectivă de creștere mai bună în Europa, atunci matematica sustenabilității datoriei pare destul de slabă”, a declarat economistul global șef al PGIM pentru venituri fixe, Daleep Singh, fost consilier al președintelui american Joe Biden.

Trezoreria Marii Britanii a declarat că este pe drumul cel bun pentru reducerea datoriei și creșterea economiei prin reforme majore.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite