Eximbank va fi mandatar al statului în proiectele de investiţii strategice şi se va numi Banca de Dezvoltare a României
0Ministerul Finanţelor a postat pe site-ul propriu un proiect de lege prin care Eximbank va fi Banca de Dezvoltare a României, cu atribuţia de mandatar al statului în susţinerea domeniilor economice strategice.
„În vederea definirii clare a mandatului acordat Băncii de Dezvoltare a României de către Statul Român şi asigurării unui cadru adecvat desfăşurării activităţilor specifice de bancă de dezvoltare, proiectul de act normativ stabileşte o delimitare clară între activitatea de bancă comercială, integral supusă cerinţelor regulatorii relevante aplicabile la nivel local şi european, şi activitatea de mandatar al Statului, statuând totodată principiul complementarităţii între cele două activităţi, în sensul susţinerii domeniilor economice strategice în conformitate cu politicile Guvernului României“, se arată în Nota de Fundamentare a proiectului.
Profilul potenţialilor beneficiari
În acelaşi timp, proiectul de act normativ stabileşte beneficiarii eligibili pentru produsele financiar-bancare
specifice activităţii de bancă de dezvoltare, insistând asupra acelor categorii de clienţi cu profil de risc mai ridicat, dar cu potenţial mare de a crea valoare adăugată şi locuri de muncă (companii nou-infiintate „start-up”, IMM-uri, ONG-uri, asociaţii de dezvoltare intercomunitară, grupuri de acţiune locală etc.), faţă de care sectorul privat manifestă un apetit redus şi care se confruntă cu dificultăţi în a accesa finanţări bancare.
Totodată, proiectul de lege prevede că Banca de Dezvoltare a României, acţionând în cadrul mandatului
acordat de Guvern, va deservi categoriile de beneficiari eligibili printr-un spectru larg de produse financiar-bancare (finanţări, cofinanţări, refinanţări, garantări, asigurări, reasigurări).
Sursele de finanţare
Pornind de la necesitatea de a asigura diversificarea surselor de finanţare aflate la dispoziţia Bancii de Dezvoltare a României proiectul de lege prevede expres o serie de resurse financiare (resurse financiare puse la dispoziţie de Ministerul Finanţelor Publice, din bugetul de stat, venituri din activitatea de privatizare, resurse încredinţate în bază de mandat de alte autorităţi ale administraţiei publice centrale, finanţări rambursabile contractate de pe pieţele interne şi internaţionale, inclusiv de la instituţii financiare internaţionale, bănci
guvernamentale de dezvoltare/cooperare internaţională, alte surse).
De asemenea, în scopul facilitării accesului la finanţare, proiectul de lege prevede ca Banca de Dezvoltare a României poate contracta finanţări rambursabile în numele şi contul statului, care se consideră obligaţii de natura datoriei publice guvernamentale, iar plata serviciului acestei datorii se consideră implicit garantată de Statul român.
Totodată, se va transfera Bancii de Dezvoltare a Romaniei calitatea de manager al proiectului ,, Promovarea întreprinderilor mici şi mijlocii ,, -etapele 1,2 şi 3 cu toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din administrarea fondului revolving.
Parcă fusese vorba despre CEC Bank...
În variantele preliminare, în spaţiul public se discuta despre transformarea CEC Bank într-o Bancă de Dezvoltare, nu despre Eximbank.
Proiectul de lege prevede, însă, că statul va plasa fonduri la noua Bancă de Dezvoltare a României de 317 milioane de lei în anul 2017, alte 240 de milioane în anul 2018 şi 239 de milioane de lei în anul 2019.
Preşedintele Eximbank este Traian Halalai, al cărui mandat tocmai a fost prelungit cu încă 4 ani.
Potrivit hotnews.ro, în noiembrie 2014, fostul ministru pentru IMM-uri, Florin Jianu, avansa ideea de a transforma CEC Bank într-o bancă de dezvoltare.
"Intenţia noastră este să avem o bancă de dezvoltare şi nu trebuie să ne împiedicăm de o persoană“.
Banca vizată era CEC Bank, al cărei preşedinte - Radu Ghetea - s-a opus constant acestui proiect, notează hotnews.ro.
"O asemenea acţiune trebuie asumată indiferent de părerea unei persoane sau altă. Important e să se facă această bancă", a spus atunci Jianu, care a şi fost schimbat în scurt timp din funcţie.