„Exces“ de muncă în instituţiile statului: Angajaţii ANRE au lucrat câte 384 de ore suplimentare pe an
0Angajaţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie şi-au decontat ajutoare de pensionare şi ore suplimentare, deşi legea nu permitea acest lucru, se arată în raportul Curţii de Conturi pe 2018, când preşedinte al instituţiei era PSD-istul Dumitru Chiriţă.
Potrivit acestuia, în urma auditului efectuat asupra activităţii ANRE, Curtea de Conturi a descoperit fundamentarea supradimensionată a bugetului de venituri şi cheltuieli „prin includerea unor cheltuieli mai mari faţă de nevoile reale ale entităţii, precum şi a unor cheltuieli fără bază legală”.
„ANRE a inclus şi aprobat în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2018 (aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 128/22.12.2017) cheltuieli cu ore suplimentare peste nevoile reale ale entităţii, fiind alocate fonduri în sumă de 6.534 mii lei (reprezentând 384 de ore suplimentare/persoană/an), în condiţiile în care atât Codul muncii, art. 122 şi art. 123, cât şi art. 51 din Contractul colectiv de muncă în vigoare prevedeau posibilitatea ca munca suplimentară să fie compensată prin ore libere plătite şi, numai în cazul în care această compensare nu era posibilă, munca suplimentară să fie plătită salariatului prin aplicarea unui spor la salariul de bază corespunzător orelor prestate”.
Dacă luăm în calcul zilele libere la nivel naţional, plus cele 4 – 5 săptămâni de concediu de odihnă, rezultă că fiecare angajat din cadrul ANRE a lucrat peste program aproape 2 ore în fiecare zi.
În plus, din această sumă, doar 11% a fost utilizată pentru plata orelor suplimentare, restul banilor fiind folosiţi pentru creşteri salariale şi contribuţii aferente.
De asemenea, au fost incluse cheltuieli în sumă de 569.000 lei, fără bază legală, pentru plata ajutoarelor de pensionare pentru salariaţii ANRE cărora le înceta de drept contractul individual de muncă în urma îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare în anul 2018, în condiţiile în care OUG nr. 90/6.12.2017 prevedea expres faptul că în anul 2018 nu se acordă ajutoare sau indemnizaţii la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă.
Alte nereguli descoperite de Curtea de Conturi
- ANRE, în bilanţul contabil încheiat la 31.12.2018, a evidenţiat creanţe incerte sau în litigiu în valoare de 14,1 milioane de lei, fără a fi evaluate la valoarea lor probabilă de încasare.
- De asemenea, pentru creanţe în sumă de 1,5 milioane de lei, aferente perioadei 2014-2018, reprezentând plăţile efectuate de diverse persoane fizice şi juridice în vederea autorizării în domeniul energiei electrice, gazelor naturale şi eficienţei energetice, ANRE nu a procedat la analiza lor în funcţie de condiţiile stabilite prin regulamentele de autorizare în baza cărora au fost încasate, fiind constatate sume neînregistrate pe venituri.
- ANRE a înregistrat eronat pe cheltuielile curente ale anului 2018, cheltuieli cu drepturi salariale aferente anilor anteriori, în sumă de 322 mii lei (118 mii lei, reprezentând valoarea brută a indemnizaţiei cuvenite unui membru al Comitetului de reglementare pentru perioada 17.06.2014-31.08.2014, 204 mii lei, reprezentând contravaloarea concediului de odihnă rămas neefectuat, cuvenită unui membru al Comitetului de reglementare la încheierea mandatului).
- Efectuarea de plăţi necuvenite, în sumă estimată de 17 mii lei, pentru lucrări de reparaţii şi amenajări interioare la sediu ANRE din Constanţa, care nu au fost executate sau care au fost executate parţial.