Europa trece printr-un deficit de angajați cu competențe profesionale
0Aproximativ 75% dintre angajatorii din 21 de țări europene nu au putut găsi lucrători dotați cu competențele adecvate în 2023.

Această cifră a crescut de la 42%, cât era în 2018, ceea ce reprezintă o creștere de 33 de puncte procentuale. Și nu există niciun semn că cererea de lucrători calificați va încetini prea curând, transmite euronews.com.
Lipsa de competențe devine din ce în ce mai mult o problemă serioasă pentru angajatorii din întreaga Europă, după cum ilustrează diferite sondaje. În 2023, 54% dintre întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) din UE au raportat că dificultățile în găsirea de angajați cu competențele potrivite reprezintă una dintre cele mai grave probleme ale lor, potrivit Eurostat.
ManpowerGroup, o companie globală de soluții pentru forța de muncă, a constatat, de asemenea, că trei din patru angajatori din 21 de țări europene nu au putut găsi competențele de care aveau nevoie. Acest procent a fost de 42% în 2018, ceea ce corespunde la 33 de puncte procentuale sau o creștere de 79% în ultimii cinci ani.
Studiul, publicat în octombrie 2023, a arătat că lipsa de competențe profesionale este o provocare globală semnificativă. „Cifrele din sondajul nostru anual privind deficitul de talente au crescut dramatic, deoarece nevoia de lucrători calificați devine din ce în ce mai acută”, a declarat Mara Stefan, vicepreședinte al Global Insights la ManpowerGroup.
Deficitul a inclus și țările europene. În medie, în 21 de țări europene, 75% dintre angajatori au raportat dificultăți în ocuparea posturilor, variind de la 59% în Finlanda la 82% în Germania și Grecia.
„În Europa, asistăm la o scădere a șomajului, ceea ce înseamnă că nu există suficienți lucrători calificați pentru a ocupa locurile de muncă existente sau noi. Pentru a agrava această situație, Europa are o populație îmbătrânită, iar scăderea globală a natalității contribuie și mai mult la deficitul de competențe și de talente pe care îl vedem astăzi”, a subliniat ea.
„Acest lucru explică parțial de ce deficitul de talente din Germania este mai accentuat decât în Finlanda. În 2023, rata șomajului în Germania era de 3,0%, în timp ce în Finlanda era de 7,0%, ceea ce duce la un bazin mai mic pentru găsirea de forță de muncă calificată”, a adăugat Mara Ștefan.
În 2018, media a fost de doar 42% în aceste țări, variind de la 18% în Irlanda la 81% în România. Cu excepția României, ponderea angajatorilor care nu au putut găsi competențele de care aveau nevoie a crescut substanțial între 2018 și 2023.
Penuria de anagajați este o problemă mare în Europa
Sondajul Eurobarometru, realizat la sfârșitul anului 2023, oferă o perspectivă cuprinzătoare asupra deficitului de personal. Aproximativ 54% dintre IMM-urile din UE au identificat dificultățile în găsirea de angajați cu competențele potrivite ca fiind una dintre primele trei cele mai grave probleme pentru întreprinderea lor.
Acesta a variat de la 28% în Turcia la 68% în Belgia. Această cifră a fost de 50% sau mai mult în 20 din cele 34 de țări, ceea ce indică faptul că deficitul de competențe este o problemă comună și gravă. Aceasta a fost, de departe, cea mai identificată problemă gravă pentru întreprinderi, urmată de obstacolele de reglementare sau de povara administrativă (34%).
În cazul IMM-urilor cu experți în domeniul asistenței clienților, aproximativ 23% dintre respondenți au declarat că există un deficit de competențe pentru posturile de tehnician. Acest rol include profesioniști în vânzări, consilieri clienți, recepționeri etc.