Record istoric: Cursul euro a ajuns la 5,03 lei, pe fondul instabilității politice. BNR intervine masiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cursul valutar a explodat, marți, depășind pragul psihologic de 5 lei, după ce luni s-au publicat rezultatele alegerilor prezidențiale care l-au propulsat pe George Simion în turul II, alături de Nicușor Dan.

Euro a depășit valoarea de 5,03 lei marți. Foto arhivă
Euro a depășit valoarea de 5,03 lei marți. Foto arhivă

UPDATE 14.00 Euro ajunge la 5,3 lei la casele de schimb valutar


După ce BNR a publicat marți datele privind cursul euro, cotația monedei europene la casele de schimb varia între 5,11 lei și 5,29 lei pentru un euro.

Știrea inițială

Cursul euro leu a depășit marți pragul de 5 lei, ajungând la 5.0378, o creștere cu 6 bani față de ziua precedentă, când înregistrase 4.9775 lei, arată datele oficiale publicate la mijlocul zilei de Banca Națională a României.

image

Moneda euro a depășit 5 lei pe piața interbancară, pe fondul incertitudinii politice și fiscale. BNR a cheltuit 2 miliarde de euro într-o singură zi ca să mențină cursul stabil al leului după victoria lui George Simion în turul I.

BNR a cheltuit miliarde de euro pentru a ține în frâu cursul valutar

„BNR a aruncat în primele două zile după alegeri 3 miliarde euro ca să țină leul stabil (grafic Reuters mai jos), adică 4% din toată rezerva națională. În numai 36 ore doar din cauza alegerilor din primul tur ... triplu decât în prima săptămână de COVID‑19 și dublu față de momentul declanșării războiului din Ucraina”, a informat marți economistul Iancu Guda.

image png

„Vă dați seama ce s-ar întâmpla cu piețele financiară dacă George Simion iese președinte, dizolvă parlamentul (are dreptul după 2 respingeri la propunerea de premier CG) și apoi face anticipate și îl impune premier pe Călin Georgescu (guvernare POT - AUR)? Rămânem fără bani în maximum 20‑30 zile, cursul trece lejer de 6 lei, inflația sare peste 15%, dobânzile peste 10%, se blochează totul financiar, fiscal dar și în economia națională reală. Stingem lumina!”, a adăugat economistul pe pagina sa de Facebook.

Presiunea pe moneda națională a început încă din dimineața zilei de luni și s-a intensificat după-amiază, pe măsură ce investitorii au încercat să scape de lei și să cumpere euro pentru a-și proteja depozitele.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a declarat că în ultima perioadă a apărut o schimbare importantă pe piața valutară. Intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ. „În consecință, pentru a tempera aceste mișcări trebuie atrasă lichiditatea din piață și dobânzile să crească. BNR va căuta un optim pentru această situație”, a declarat Suciu pentru G4Media.

Economiștii se așteptau la 5,03 lei/euro abia peste 6 luni

În ultima perioadă, tot mai mulți economiști au avertizat asupra pericolului iminent în care se află România de a fi retrogradată de agențiile de rating în categoria „Junk” nerecomandată investițiilor, analiștii aveertizând și asupra riscului de depreciere masivă a leului în raport cu euro.

Principalul risc pe termen scurt pentru economia României este riscul de retrogradare în categoria nerecomandată investițiilor („junk”), a afirmat luni Adrian Codîrlașu, președintele Asociației CFA România.

În contextul deficitelor gemene nesustenabile, principalul risc pe termen scurt pentru economia României este riscul de retrogradare în categoria nerecomandată investițiilor („junk”). Acest risc este strâns legat de consolidarea fiscală necesară, solicitată de agențiile de rating, pentru a aduce deficitul bugetar în zona de sustenabilitate într-un termen rezonabil”, a declarat Adrian Codîrlașu, președintele CFA România - asociație a profesioniștilor în investiții din România deținători ai titlului Chartered Financial Analyst.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2026) s-a redus comparativ cu valoarea înregistrată în luna martie și a atins nivelul de 4,65%.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, aproximativ 79% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare a cursului. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0311 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului EUR/RON anticipat este 5,0735 lei pentru un euro.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite