Euro a crescut după un declin de patru luni. Oficialii din Cipru caută noi soluţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leul continuă să se deprecieze în raport cu moneda unică europeana

Moneda euro a înregistrat cel mai puternic curs de schimb faţă de dolarul american, după patru zile consecutive de deprecieri, în timp ce autorităţile din Cipru caută soluţii alternative la planul de salvare propus de Uniunea Europeană, respins de Parlament.

Moneda unică şi-a întărit cursul, revenindu-şi astfel după ce săptămâna aceasta atinsese cel mai scăzut nivel din ultimele patru luni. Aprecierea monedei a venit ca efect al promisiunii Băncii Centrale Europene de a finanţa Ciprul, ceea ce a oferit un răgaz mult aşteptat pentru a permite renegocierea unui nou plan de salvare, informează agenţia de ştiri Bloomberg.

Mai mult de atât, creşterea euro a fost explicată şi pe fondul speculaţiilor apărute în presă conform cărora Banca Populară din Cipru (Laiki), a doua cea mai importantă din ţară, ar putea fi cumpărată de investitori ruşi. Presupusa tranzacţie ar putea acoperi 4 miliarde de euro din datoriile statului cipriot, a dezvăluit cotidianul Kathimerini Cyprus.

Asta este ceea ce pune în mişcare euro în momentul de faţă”, a declarat Fabian Eliasson, vicepreşedinte al companiei americane de schimb valutar Mizuho Financial Group. „Piaţa este în căutarea unei soluţii la această situaţie”, a adăugat Eliason, referindu-se la speculaţiile privind investitorii ruşi.

Euro s-a majorat cu 0,5%, la 1,2946 dolari la 8:46, ora din New York, după ce a atins minimul ultimelor patru luni, de 1,2844 dolari, la sfârşitul lui noiembrie. Dolarul american a scăzut în timp ce investitorii aşteaptă decizia politicii Rezervei Federale a Statelor Unite ale Americii.

De asemenea, moneda euro şi-a întărit poziţia şi faţă de moneda Japoniei, cu un plus de 0,9 procente, ajungând la valoarea de 123,73 yeni. Moneda niponă a scăzut 0,5 procente, până la 95,61 dolari.

„Europa va găsi o rezoluţie pentru Cipru”

Uniunea Europeană este pregătită să ajute Ciprul pentru a găsi soluţii, se arată într-o declaraţie emisă miercuri de un grup de oficiali din cadrul uniunii.

Nu în ultimul rând, ministrul de Finanţe din Luxemburg, Luc Frieden, a cerut luni tuturor celor 17 miniştri omologi ai zonei euro să organizeze o nouă întâlnire „cât mai curând posibil” pentru a gândi un nou pachet de salvare pentru ţara insulară.

Declaraţia Băncii Centrale Europene conform căreia va oferi o sumă mai mare de bani înseamnă că mai există timp pentru Cipru, pentru renegocieri ulterioare, aşadar este un semn pozitiv”, a declarat Lutz Karpowitz, strategist-şef în cadrul grupului bancar Commerzbank în Frankfurt. „Atât timp cât încă există timp pentru negocieri, piaţa este relativ relaxată.”

Moneda euro ar putea scădea până la 1,25 de dolari, cea mai mică valoare din august, în cazul în care Cipru nu va găsi o soluţie, este de părere Karpowitz.

Europa va găsi o rezoluţie pentru Cipru”, a susţinut Laurence Fink, director executiv al companiei BlackRock, cel mai mare manager de active din lume.

Cursul euro a scăzut cu 1,2 procente de-a lungul ultimei luni, iar yenul s-a depreciat cu 0,7 procente, pe când dolarul a crescut cu 1,7%. Astăzi moneda americană a scăzut pentru prima dată în ultimele trei zile, în timp ce investitorii aşteaptă decizia Rezervei Federale privind previziunile economice pentru anul 2013.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite