Erste: Vom finanţa autostrada Comarnic-Braşov - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa economică de astăzi scrie despre primul parteneriat publiv-privat din infrastructură, vinderea de avioane F16 României sau veniturile care nu pot fi executate silit de către bănci. Printre alte subiecte, CNVM a aprobat prelungirea ofertei publice la RRC cu 10 zile, iar Grecia a anunţat noi măsuri de austeritate.

Erste: Vom finanţa autostrada Comarnic-Braşov. Erste Group, care deţine banca BCR, este interesat să finanţeze cu câteva sute de milioane de euro proiectul de realizare a autostrăzii Comarnic-Braşov (55 km), primul contract realizat în parteneriat public-privat din infrastructură. Acesta este primul anunţ oficial al unei instituţii bancare referitoare la finanţarea tronsonului Comarnic-Braşov, al cărui contract a fost semnat pe 18 ianuarie. Werner Weihs- Raabl, şeful diviziei de finanţari pentru infrastructură din cadrul Erste Group, nu a precizat care va fi valoarea împrumutului pentru Autostrada Zăpezii, însă susţine că în următorii trei-patru ani grupul austriac ar putea aloca României peste 1 miliard de euro pentru proiecte realizate în concesiune - autostrăzi, aeroporturi, poduri, spitale sau şosele de centură, scrie Ziarul Financiar.

Scutul vine la pachet cu avioane F16.
Pentagonul se pregăteşte să ceară Congresului aprobarea tranzacţiei pentru 24 de aparate în uz. Odată cu decizia guvernului ame­­rican de a amplasa ele­mente ale scutului antirachetă în ţara noastră, se majorează şansele ca licitaţia organizată de Ministerul Apărării pentru achiziţia de avioane de luptă care este în plină des­făşurare să se încheie cu un câştigător american: F16 aflat în uz. Se aşteaptă ca Pentagonul să ceară în curând acordul Congresului pentru a vinde României apa­rate în valoare de peste un miliard de dolari, anunţă Financiarul.

Ce venituri nu pot fi executate silit de către bănci.  În cazul în care un client nu-şi mai plăteşte creditul luat de la bancă, aceasta îi poate executa silit cea mai mare parte din venituri, de la salariu la pensie. Există, însă, şi venituri ce nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii. Banca îţi poate opri până la o treime din venitul lunar net realizat din salarii sau pensii, conform art. 409 din actualul Cod de Procedură Civilă. Dacă datornicul are creanţe la mai multe instituţii de credit, atunci acestuia îi pot fi oprite până la 50% din venituri, urmând ca banii să fie împărţiţi între creditori, anunţă Money.

CNVM a aprobat prelungirea ofertei publice la RRC cu 10 zile. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat, în şedinţa de ieri, prelungirea cu zece zile, până pe 26 martie, a perioadei de derulare a ofertei publice de preluare iniţiate de The Rompetrol Group (TRG) la Rompetrol Rafinare (RRC), potrivit unui comunicat transmis Bursei. BRD-Groupe Société Générale, intermediarul operaţiunii, a solicitat, marţi, Comisiei prelungirea perioadei de desfăşurare a ofertei publice, notează Curierul Naţional.

Grecia a anunţat noi măsuri de austeritate. Premierul elen, George Papandreou, a anunţat, ieri, că executivul său a aprobat reducerea cheltuielilor bugetare cu încă 4,8 miliarde de euro (6,6 miliarde de dolari), în încercarea de a convinge oficialităţile europene şi investitorii că poate rezolva problema deficitului. Noul pachet de austeritate este alcătuit, în proporţie de 50%, din reduceri ale cheltuielilor publice, iar res-tul priveşte majorarea veniturilor bugetare, prin măsuri precum creşterea accizelor la tutun şi alcool, res-pectiv a TVA (21%, de la 19%). În plus, executivul elen va micşora cu 30% cele trei salarii cu titlu de bonus acordate funcţionarilor publici pe perioada sărbătorilor, scrie Bursa.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite