Elita de afaceri a Chinei, prinsă în strânsoarea lui Jinping: sub conducerea „dictatorului”, țara se prăbușește în abis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de zeci de ani, clasa de afaceri a Chinei a avut un contract nescris cu Partidul Comunist, pe principiul „facem bani și vom închide ochii la modul în care îți folosești puterea”.

Xi Jinping, președintele Chinei. Foto Profimedia
Xi Jinping, președintele Chinei. Foto Profimedia

La fel ca majoritatea chinezilor, au acceptat argumentul partidului comunist conform căruia regula sa de partid unic asigură o guvernare mai eficientă.

Acum, acordul tacit pe care antreprenorii ajunseseră să se bazeze se dizolvă în fața ochilor lor. Liderul Chinei, Xi Jinping, a folosit luna trecută un important congres al Partidului Comunist pentru a stabili o putere aproape absolută și a arăta clar că securitatea va depăși economia ca prioritate a națiunii.

Ultima mea speranță persistentă a fost năruită”, a spus fondatorul unei firme de administrare a activelor din orașul Shenzhen, din sudul orașului, scrie brisbanetimes.com.au.

„Sunt complet terminat, complet pierdut și absolut terifiat”.

La fel ca mulți chinezi, și afaceristul se aștepta ca Xi Jinping să-și asigure un al treilea mandat, încălcând o normă din anii 1980. Totuși, ei au păstrat speranța că dominația lui va fi temperată de alte facțiuni de putere din cadrul partidului. Victoria uriașă a lui Xi Jinping, prin împingerea moderaților percepuți în favoarea loialiștilor, a arătat clar că va fi un sistem de guvernare unic, care ar putea dura zeci de ani.

Congresul a zguduit lumea afacerilor

Congresul partidului de luna trecută a zguduit lumea afacerilor din China cu incertitudine. A fost văzut public în răspunsul imediat al pieței: acțiunile Chinei au scăzut, iar moneda sa, yuanul, a scăzut în valoare. „O aud în vocile și mesajele multor oameni de afaceri cu care am vorbit în ultimele săptămâni, care își numesc în mod repetat reacția „depresie politică”, scrie autorul articolului.

Ei nu își afișează anxietatea în public, spre deosebire de un tânăr demonstrant despre care am scris în ultima mea rubrică. Toți oamenii de afaceri pe care i-am intervievat pentru acest articol au cerut anonimatul de teama pedepsei autorităților. Dar ei își exprimă disidența în felul lor, angajându-se să rețină investiții suplimentare în China sau chiar gândindu-se să-și părăsească țara pentru o alta care ar schimba un pașaport cu averea lor”, mai scrie jurnalistul.

Partidul, sub conducerea lui Xi Jinping, a preluat controlul asupra aproape tuturor aspectelor societății. Membrii clasei business, în special cei care lucrează în vârful sectorului tehnologic și care funcționau cu relativ puține restricții până în urmă cu câțiva ani, au luat-o deosebit de greu.

Acești antreprenori din domeniul tehnologiei au crescut în cea mai mare parte „în era economismului”, când câștigarea de bani, principiile economice și raționalitatea economică au depășit orice altceva”, a spus Minxin Pei, profesor de guvernare la Claremont McKenna College din California. „Acum văd că regimul pune politica la comandă”, a spus el. „Pentru ei, acest lucru este de neînțeles.”

„Roluri mai mari pentru stat, roluri mai mici pentru piață”

În ultimul deceniu, gândirea economică a lui Xi Jinping poate fi rezumată astfel: roluri mai mari pentru stat și roluri mai mici pentru piață. A părăsit sectorul privat în mare măsură singur în primul său mandat, când era ocupat să-și consolideze puterea în cadrul partidului și al armatei.

În al doilea mandat, care a început în 2017, Xi Jinping a ținut întreprinderile private într-o lesă mult mai strânsă. Guvernul a luat măsuri represive împotriva afacerilor, trimițând pe unii dintre cei mai de succes oameni de afaceri ai țării la pensie anticipată sau în exil autoimpus. Politica dură a Chinei „zero-COVID” a lăsat economia în cea mai proastă formă din ultimele decenii.

Pentru chinezii din elita afacerilor, care s-au obișnuit cu privilegiul și atenția pe care le-a adus succesul lor, lui Big Boss, așa cum mulți dintre ei se referă la Xi, nu-i pasă de economie sau de oameni ca ei.

În discursul său de deschidere la congresul partidului, Xi a menționat „securitate” de 52 de ori, „marxism” de 15 ori și „piețe” de trei ori.

Nu există nicio îndoială cu privire la schimbarea atât în ​​retorica politică, cât și în acțiune și, de asemenea, în numirea echipei”, a spus Pei, care a spus că crede că formația de conducere a lui Xi arată că nu prețuiește expertiza în gestionarea unei economii orientate spre piață.

„Apreciază oamenii care își pot implementa politica, indiferent de consecințele economice.”

Comunitatea de afaceri a devenit anxioasă

Asta face comunitatea de afaceri să fie anxioasă. Sub Xi, capacitatea birocrației Chinei de a dicta public a crescut, în timp ce capacitatea sa de a guverna a scăzut, a spus Guoguang Wu, un consilier al fostului premier Zhao Ziyang în anii 1980, pe podcastul meu în limba chineză.

Când capacitatea de a guverna scade, chiar și în absența oricărei politici specifice din partea superioară, ineptitudinea, brutalitatea și ignoranța oficialilor de la nivel inferior vor produce dezastre pentru oamenii de rând pe care îi conduc”, a spus Wu, care este un cercetător senior la Centrul Stanford pentru Economia și Instituțiile Chinei.

Sub conducerea „acestui dictator”, țara se prăbușește într-un abis

Mulți oameni de afaceri au pierdut mulți bani sub „zero-COVID”, care a închis orașe și a închis milioane de oameni în casele lor timp de săptămâni, în timp ce guvernul încearcă să elimine coronavirusul.

„Sub conducerea acestui dictator, marea noastră țară se prăbușește într-un abis”, a spus un director de tehnologie hardware din Shenzhen. „Dar nu poți face nimic în privința asta. Mă doare și mă deprimă.”

Autorul articolului notează că antreprenorul de tehnologie din Beijing care i-a trimis un mesaj după congresul partidului a povestit o experiență înfricoșătoare. „În mai, când au existat zvonuri că Beijingul ar putea fi închis, el a simțit că nu le poate spune angajaților săi să părăsească locul de muncă mai devreme și să se aprovizioneze cu alimente. Era îngrijorat că ar putea fi raportat pentru răspândirea de zvonuri – ceva care a făcut ca oamenii să fie reținuți de poliție. Le-a spus doar că ar trebui să se simtă liberi să plece devreme dacă au lucruri de care să aibă grijă”, scrie autorul.

Surse apropiate discuțiilor i-au declarat că, după congresul partidului, majoritatea oamenilor din cercul investitorilor se așteaptă să fie forțați să plătească mai multe taxe sau să doneze mai mulți bani universităților și altor organizații caritabile susținute de stat. Nu plănuiesc să facă investiții mari.

Un investitor bine conectat din Beijing a spus că prietenii săi care sunt antreprenori și-au dat seama acum că nu mai pot rămâne indiferenți față de politică. La adunările sociale, aceștia au început să discute din ce țări să caute pașapoarte și cum să-și mute bunurile. La adunările sociale, gazdele le cer prietenilor să-și predea telefoanele pentru a fi ținute într-un loc separat de teama supravegherii.

După congresul partidului, majoritatea oamenilor din cercul investitorilor se așteaptă să fie forțați să plătească mai multe taxe sau să doneze mai mulți bani universităților și altor organizații caritabile susținute de stat. Nu plănuiesc să facă investiții mari.

Suntem cu toții anxioși”, a spus el. „Nu știm ce să facem la această răscruce istorică.”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite