Eforturile UE de a controla prețurile energiei sunt ca o schemă Ponzi - fost secretar pentru energie al lui Trump
0Eforturile UE pentru a menține costurile la energie electrică pot fi descrise drept o „schemă Ponzi”, a spus Dan Brouillette, care a ocupat funcția de secretar pentru energie sub administrația Trump.
“Una dintre cele mai ușoare pârghii de politică, dacă vreți, este că puteți să treceți o lege, să alocaţi banii și să-i oferiți cetățenilor pentru a-și plăti facturile de electricitate”, a declarat Brouilette pentru CNBC, în marja conferinței Gastech de la Milano, luni.
Brouillette a avertizat asupra „impactului inflaționist” al unor astfel de măsuri în cazul în care guvernele ar folosi astfel de politici pentru a face față creșterii prețurilor.
Când a fost întrebat dacă astfel de măsuri seamănă cu o schemă Ponzi, Brouillette a răspuns: „Ați putea să o descrieți așa. Nu există nicio îndoială despre asta.”
„Ameliorează durerea imediată de a nu putea plăti factura de energie electrică, dar banii pur și simplu se mișcă într-un cerc… Pur și simplu merg de la consumator la compania de electricitate … nu este o soluție pe termen lung”, a adăugat el.
Miniștrii energiei din țările UE se vor reuni vineri pentru a discuta despre metodele de reducere a creșterii prețurilor la gaze.
Prețurile gazelor din Europa au crescut cu 30% luni, după ce Rusia a anunțat că principala sa conductă de alimentare cu gaz va rămâne închisă pe termen nelimitat. Europa a suferit în ultimele luni o scădere bruscă a exporturilor de gaze din Rusia, în mod tradițional cel mai mare furnizor de energie.
„Produceţi mai mult”
Fostul secretar pentru energie a spus că consumatorii se pot aștepta la prețuri mai mari la energie pe termen scurt.
Piețele de petrol din întreaga lume sunt „foarte limitate”, iar mai mult petrol va fi folosit pentru încălzire și alte scopuri, pe măsură ce se apropie iarna, a spus Brouillette. Apare perspectiva unei limitări de energie, în timp ce Arabia Saudită are în vedere reducerea producției de petrol.
Răspunsul pentru atenuarea penuriei este „a produce mai mult”, a spus Brouillette.
El a spus că este important ca Statele Unite să revină la nivelurile de producție dinainte de pandemie.
Joseph McMonigle, secretarul general al Forumului Internațional al Energiei, a mai spus că oferta de petrol este încă în urma cererii. „Mulți oameni cred că diferența dintre cerere și ofertă este OPEC sau OPEC+, dar jumătate din aceasta provine încă de la producători americani”, a spus el luni pentru CNBC.
Brouillette a adăugat că a fost o „cerere ciudată din partea administrației [Biden]” de a încuraja producătorii de petrol din SUA să-și oprească exporturile și să acorde prioritate consumatorilor americani.
Secretarul american pentru energie, Jennifer Granholm, a cerut recent rafinăriilor țării să limiteze exporturile de combustibil și să creeze, în schimb, depozite de combustibil.
Brouillette a spus că o astfel de mișcare este „imposibilă”, deoarece piața petrolului este în „întârziere”. Backwardation este atunci când prețul curent al unei mărfuri se tranzacționează mai mult decât prețul său futures. Aceasta, potrivit lui, înseamnă că producătorii au mai multe stimulente să-și pună produsul pe piață. El a adăugat că companiile cotate la bursă care se află în America au responsabilități fiduciare față de acționarii lor.