Efectele sancţiunilor: Ruşii plătesc dublu pentru mâncare. Cei mai săraci fac cumpărături de panică, luând zahăr şi hrişcă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Supermarket Rusia FOTO EPA-EFE

Cetăţenii ruşi cheltuiesc în medie 40% din venitul lor disponibil pe alimente - de aproximativ două ori mai mult decât înainte de războiul dintre Rusia şi Ucraina, a declarat pentru Reuters directorul biroului de legătură cu Rusia al agenţiei ONU pentru alimente, potrivit Hotnews.

Datele guvernului rus arată că inflaţia alimentară anuală a ajuns la 18,75% la 1 aprilie, în condiţiile în care economia se resimte din cauza sancţiunilor occidentale impuse Moscovei după invazia din Ucraina.

Oleg Kobiakov, de la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a spus că multe gospodării ruseşti recurg acum la strategii de gestionare a crizei, deoarece o mare parte din veniturile lor se duce către nevoi de bază precum hrana.

"Oamenii amână planuri precum mersul la facultate sau cumpărarea unei case. Ei economisesc pentru cazul în care îşi pierd locul de muncă sau le moare cineva apropiat", a spus acesta.

O gospodărie medie din UE cheltuieşte aproximativ 12% din venitul său pentru alimente, a precizat el, adăugând că, deşi foametea nu este un pericol în Rusia, gospodăriile mai sărace se vor confrunta cu niveluri sporite de insecuritate alimentară.

Mulţi ruşi au cumpărat în panică produse de bază, precum zahărul şi hrişca, de la război încoace, de teamă că preţurile vor continua să crească, sporind presiunea asupra guvernului pentru a reduce inflaţia.

Moscova ia în considerare reglementarea preţurilor la alimente, medicamente şi alte bunuri şi a interzis temporar unele exporturi agricole. Ar putea, de asemenea, să treacă la stabilirea preţului în ruble pentru aproape toate exporturile sale de mărfuri.

În timp ce măsurile au avut un anumit impact în limitarea inflaţiei de consum, se aşteaptă totuşi ca aceasta să accelereze până la 23,7% în acest an, cel mai ridicat nivel din 1999 încoace, potrivit unui sondaj Reuters.

De asemenea, sondajul estimează că economia Rusiei va scădea cu 7,3% în 2022 - cea mai profundă contracţie din 2009 încoace.

Kobiakov a declarat că salariile din Rusia au rămas aproximativ la fel de la începutul războiului, dar, odată cu creşterea preţurilor, puterea de cumpărare a fost erodată, iar oamenii sunt îngrijoraţi de siguranţa locurilor de muncă, multe firme occidentale retrăgându-se din ţară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite